protiv podrške izraelu

Tisuće marširale protiv rata u Gazi na konvenciji demokrata u Chicagu

20.08.2024 u 06:11

Bionic
Reading

Tisuće uglavnom miroljubivih propalestinskih prosvjednika marširale su u ponedjeljak u Chicagu na dan otvaranja Demokratske nacionalne konvencije (DNC), prosvjedujući zbog podrške Bidenove administracije Izraelu u ratu u Gazi.

Nakon sati mirnih prosvjeda, deseci prosvjednika probili su dio sigurnosne ograde, zbog čega je reagirala interventna policija, rekao je Reutersu jedan od svjedoka.

Sigurnosni tim DNC-a potvrdio je da su prosvjednici probili dio ograde u blizini kongresne arene, no rekavši da su interventne snage djelovale brzo i da ni u jednom trenutku nije bilo prijetnje za bilo kojeg sudionika skupa.

Reutersovi svjedoci su vidjeli da su četiri osobe privedene i da su im stavljene lisice. Sigurnosni tim DNC-a nije odgovorio na zahtjev za komentar o tome jesu li ti prosvjednici uhićeni.

Skandiranje gomile se pojačalo prije probijanja ograde, a uz pozive na prekid vatre u Gazi, prosvjednici su bijes usmjerili i prema potpredsjednici Kamali Harris, nazivajući demokratsku kandidatkinju "ubojicom Kamalom".

Ipak, procjenjuje Reuters, krovna skupina "Marš na DNC" je u parku ispred kongresne arene privukla manje pristalica od očekivanog, a nekoliko sati prije zakazanog obraćanja predsjednika Joea Bidena skupu.

Započeli su marš u blizini mjesta gdje će demokratski izaslanici službeno nominirati Harris kao svoju kandidatkinju za predsjedničke izbore u studenom. Još jedan veliki prosvjed zakazan je za četvrtak, kada bi Harris trebala službeno prihvatiti nominaciju.

Organizatori su očekivali desetke tisuća prosvjednika, dovoljno da popune park i rutu marša, rekao je rano u ponedjeljak glasnogovornik prosvjedne skupine Hatem Abudayyeh,. Do poslijepodneva se nekoliko tisuća prosvjednika okupilo na govorima, a park je bio samo napola pun, javlja Reuters.

Prosvjedna koalicija uključuje više od 200 skupina koje se zalažu za različite ciljeve, od reproduktivnih prava do rasne pravde. Također, mnogi građani su došli iz palestinskih i arapskih zajednica u Illinoisu i susjednih država, rekli su organizatori prošli tjedan.

Prosvjednici su ogorčeni zbog američke potpore izraelskoj ofenzivi u Gazi, a neki sumnjaju da će doći do promjene takve politike.

"To se nikada neće dogoditi. Politika stranke je da podržava Izrael, i dok se ta politika ne promijeni, tako će biti", izjavio je Mwalimu Sundiata Keita, koji je doputovao iz Cincinnatija kako bi se pridružio prosvjedu.

Inače, podsjeća Reuters, propalestinske skupine mjesecima su prosvjedovale protiv vojne i financijske potpore Bidenove administracije Izraelu u ratu protiv Hamasa, koji je prema nekim izvorima ubio više od 40.000 Palestinaca u Gazi.