29. obljetnica genocida

Tisuće sudionika 'Marša mira' krenule ka Srebrenici

08.07.2024 u 11:26

Bionic
Reading

Tisuće sudionika krenule su u ponedjeljak na "Marš mira" iz pravca Tuzle ka Srebrenici, čime je počelo obilježavanje 29. obljetnice genocida što su ga nad srebreničkim Bošnjacima u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća osoba, pretežito muškaraca i dječaka.

Taj pohod već 20 godina predstavlja uvod u središnju komemoraciju što se svake godine 11. srpnja organizira u krugu memorijalnog centra u Potočarima, a sudionici marša prolaze stazama kojima su se Srebreničani nakon pada enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda 1995. pokušavali probiti iz obruča srpskih snaga koje su ih pritom neprestano napadale.

Sudionici pohoda će do srijede, kad se očekuje njihov dolazak u Potočare, svakodnevno prijeći po tridesetak kilometara po šumovitom i teško prohodnom terenu kojim se prije 29 godine jedino moglo doći do teritorija pod nadzorom Armije BiH.

Nakon ovogodišnje komemoracije, u četvrtak će u Potočarima biti pokopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida čiji su dijelovi tijela nakon rata pronađeni u nekoj od masovnih grobnica.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti pokopana je Beriz Mujić, koji je u vrijeme kada je ubijen imao 17 godina. Njegovi su posmrtni ostaci pronađeni tek prošle godine.

Najstarija žrtva čiji će ostaci biti pokopani u četvrtak je Hamed Salić, koji je 1995. imao 68 godina.

Pokopana će biti i braća Hasib i Ćamil Efendić, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u dvije odvojene masovne grobnice. Njihov treći brat pokopan je u Potočarima 2007. godine.

U kompleksu memorijalnog groblja u Srebrenici sada leže posmrtni ostaci 6751 žrtve genocida iz 1995., dok je još 250 žrtava pokopano na drugim grobljima po želji članova njihovih obitelji.

I dalje se traga za ostacima još oko tisuću žrtava genocida.