pobjednik izbora

Tko je oligarh Bidzina Ivanišvili, koji Gruziju usmjerava pod okrilje Rusije?

27.10.2024 u 21:15

Bionic
Reading

Pobjednik jučerašnjih izbora u Gruziji, prema izbornom povjerenstvu, vladajuća je stranka Gruzijski san, koju mnogi vide kao kočinčara na putu te zemlje prema Europskoj uniji, te onu kojoj je ipak draža Rusija. Na čelu stranke već godinama je najbogatiji Gruzijac, milijarder Bidzina Ivanishvili

Iz staklene vile na brežuljku u Tbilisiju, koju kritičari uspoređuju s jazbinom Bondovog zlikovca, Bidzina Ivanišvili, najbogatija i najutjecajnija osoba u Gruziji, već više od deset godina vodi Gruziju putem što dalje od Zapada.

S jučerašnjom pobjedom njegove stranke na ključnim parlamentarnim izborima, čini se da će se ta putanja nastaviti u godinama koje dolaze, što je izazvalo upozorenja protivnika da Ivanishvili planira demontirati krhki gruzijski eksperiment s demokracijom koji traje tri desetljeća te blokirati svaki održivi put ka integraciji u EU, piše Guardian.

Od svog kratkog mandata na mjestu premijera od 2012. do 2013., tajnoviti oligarh, čije se bogatstvo procjenjuje na 7,5 milijardi dolara u zemlji čiji je BDP 30 milijardi dolara, uvelike je vršio svoj utjecaj iza kulisa i mnogi ga Gruzijci naširoko opisuju kao glavnog državnog lutkara.

Ivanishvili je veći dio 1990-ih proveo u Rusiji, osnivajući bankarske, metalne i telekomunikacijske tvrtke i obogativši se u kaotičnim posljedicama raspada Sovjetskog Saveza.

Kad se vratio u Gruziju i ušao u politiku, njegovao je sojevrsnu tajanstvenost. Njegovi ekscentrični hobiji, uključujući držanje morskih pasa i zebri i skupljanje rijetkih stabala, privukli su široku pozornost.

Ivanishvili je preuzeo vidljiviju ulogu uoči subotnjih izbora, koji su naširoko viđeni kao prekretnica koja bi mogla odrediti hoće li se Gruzija odmaknuti od svoje dugogodišnje zapadne orijentacije prema jačim vezama s Kremljom. Oligarhov javni povratak poklopio se s oštrom eskalacijom antiliberalne i antizapadne retorike njegove stranke.

U nedavnom intervjuu prožetom transfobičnom i homofobičnom retorikom koja podsjeća na internetske forume krajnje desnice, Ivanisšvili je Gruziju prikazao kao upetljanu u kulturnu borbu protiv Zapada, optužujući ga da im pokušavaju nametnuti krive vrijednosti. Ustvrdio je da roditelji u Europi vrše pritisak na djecu da se podvrgnu operacijama spola. Ivanišvili je savjetovao one koji sumnjaju u njegove tvrdnje da pogledaju snimke Parade ponosa u Barceloni, navodeći da su na njoj prisutna mala djeca i 'sve vrste orgija'.

Također je tijekom kampanje iznio optužbe da Zapad, zajedno s lokalnom oporbom, pokušava uvući Gruziju u sukob poput Ukrajine, što je snažna prijetnja u zemlji u kojoj se mnogi boje rata s Rusijom nakon što su trupe Vladimira Putina nakratko izvršile invaziju na Gruziju 2008.

Ivanišvilijevi kritičari i oni koji su nekoć s njim surađivali upozoravaju da se iza njegove bombastične retorike krije stvarna opasnost. Ističu njegova obećanja da će zabraniti sve glavne oporbene stranke i smijeniti oporbene zastupnike nakon izbora, etiketirajući ih kao 'kriminalce' i 'izdajnike'.

'Vrlo je jednostavno, Ivanišvili zapravo radi ono što kaže. Obećava da će svoje protivnike staviti izvan zakona i zatvoriti i nema razloga sumnjati da će to pokušati učiniti', rekla je Tina Khidašeli, koja je od 2015. do 2016. bila ministrica obrane u vladi Gruzijskog sna koju je vodio, a od tada je postala Ivanišvilijev kritičar. .

Kako je njegova retorika otvrdnjavala, rasla je i njegova paranoja. Dok je nekoć bio neopterećen okružen velikim mnoštvom, Ivanišvili sada putuje s velikim sigurnosnim kordonom, držeći svoje govore iza neprobojnog stakla.

'Ostanak na vlasti za Ivanšvilija je egzistencijalno pitanje opstanka', rekao je Kornely Kakacčia, direktor Gruzijskog instituta za politiku. 'Vjeruje da će njegovi protivnici, ako izgubi, krenuti rušiti ne njegovu političku moć, već i za njegovo poslovno carstvo', dodaje.

  • +4
Bidzina Ivanišvili Izvor: Profimedia / Autor: Kazakov Alexander / TASS / Profimedia

Ukazujući na rusko podrijetlo njegovog bogatstva, oporbene stranke dugo optužuju Ivanišvilija za lojalnost Moskvi. Pod njegovim vodstvom, Gruzija je donijela zakon o 'stranim agentima' koji je ciljao na nevladine organizacije financirane sa Zapada, te zakone usmjeren protiv LGBTQ+ osoba, a obje te mjere imaju značajne sličnosti sa zakonima koje je Rusija donio godinama ranije.

Međutim, iskusni promatrači upozorili su da je zvati ga Putinovom marionetom ipak pojednostavljivanje priče. 

'On ide na ruku Rusiji, ali ne vidim da je pod direktnom upravom Rusije i to je važna razlika', rekao je Thomas de Waal,  suradnik Carnegie Europe i stručnjak za regiju.

Umjesto toga, de Waal kaže da je Ivanišvilijeva taktika odraz taktike Viktora Orbána, mađarskog premijera. De Waal je istaknuo da su Orbán i Ivinišavili usredotočili svoje kampanje na konzervativne “kršćanske” vrijednosti dok su pozivali na “mir” u Ukrajini bez osuđivanja Rusije. Znakovito je da je Orbán bio prvi strani čelnik koji je čestitao Gruzijskom snu na "premoćnoj pobjedi", nekoliko sati prije objave službenih rezultata.

Za sada je neposredna budućnost Gruzije neizvjesna. U nedjelju ujutro, gruzijska oporba odbila je priznati poraz, optužujući vladajuću stranku da je organizirala "ustavni udar" i pozivajući na prosvjede. Ovo je kao naručeno za potencijalnu političku krizu u zemlji s poviješću masovnih nemira. Nema sumnje da je Ivanišvili iskoristio svoje  neograničene financije kako bi utjecao na izbore, koji su vrvili optužbama o nepravilnostima, uključujući izvješća o prisiljavanju državnih službenika na glasovanje i slučajeve kupnje glasova.

Ipak, ishod sugerira da Ivanišvilijeve poruke imaju odjeka u središnjoj skupini gruzijskih birača, posebice u industrijskim središtima i konzervativnim siromašnijim regijama, gdje je gospodarski napredak spor, a privlačnost Europe djeluje daleko i slabo.

'Za oporbu je primamljivo izaći s izjavama da Ivanišivlijeva stranka nema potporu, da su potpuno kupili izbore', rekao je jedan zapadni dužnosnik u Tbilisiju. 'Ali stvarnost je da se čini da je Ivanišvili zasad dobio ovu bitku', dodaje.