ISPOVIJED JEDNOM MJESEČNO

Tko se u Haagu brinuo za Gotovininu vjeru

Bionic
Reading

General Ante Gotovina imao je duhovnika, fra Ivicu Jurišića iz hrvatske katoličke župe Sv. Nikole Tavelića u Rotterdamu. Najmanje jednom mjesečno fra Ivica odlazio je u Scheveningen i slušao ispovijedi generala Gotovine te mu bio duhovna potpora

Otkrio je to za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić. Don Ivica je istaknuo da je fra Ivica Jurišić u Scheveningenu redovito držao svete mise i bio duhovnik ne samo Gotovini, već i Mladenu Markaču, kao i šestorici bosanskih Hrvata.

No, i ravnatelj Caritasa Zadarske nadbiskupije imao je veliku ulogu u potpori Gotovini u haaškom pritvoru, jer ga je redovito posjećivao tijekom proteklih sedam godina, o čemu u javnosti nikada nije govorio. Javno se 'pokazao' tek na dan presude generalima, kada je bio u sudnici i pratio presudu. Kod Gotovine u pritvoru je, međutim, bio samo tri dana prije presude, u utorak 13. studenog, a večer uoči presude održao je misu u crkvi sv. Nikole Tavelića u Rotterdamu.


Kada je Gotovina pušten iz zatvora, na aerodromu u Rotterdamu dočekala su ga i ujedno ispratila na put u Hrvatsku sva trojica svećenika, uz delegaciju hrvatskog veleposlanstva u Nizozemskoj. Don Ivica Jurišić, osim što je ravnatelj zadarskog Caritasa i profesor na Teološkom fakultetu u Zagrebu, župnik je u Murvici i Briševu kod Zadra. U Murvicu je stigao 2006. iz Pakoštana gdje je bio župnik od 1999. do 2006. godine.

Svećenici Zadarske nadbiskupije u listopadu 2009. pokrenuli su molitveni lanac 'Krunicom za pravdu - molitva za nevino utamničene hrvatske generale'. Za generale se od tada molilo svakog utorka, u određenoj crkvi. O vezi Ante Gotovine i Crkve u Zadru svjedoče i pisma pokojnog nadbiskupa Ivana Prenđe, koji je, među ostalim, Haaškom tribunalu jamčio za Gotovinu i s njim razmjenjivao pisma.