IZ OBITELJI S 12 DJECE

Tko su braća Markić koja su dovela bikove u centar Zagreba

09.07.2015 u 09:34

  • +5

Obitelj Markić s nekoliko stotina grla krenula prosvjedovati u Đakovo

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić

Bionic
Reading

Tko su braća Markić, stočari iz slavonskih Đurđanaca koji su vizure hrvatske metropole obogatili bikovima i radi kojih je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izvela blitzkrieg na Ministarstvo poljoprivrede? Obitelj Markić, otprije poznata po prosvjedima sa stotinama krava pred institucijama koje smatra odgovornim za oduzimanje godinama obrađivanog zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, broji 12 djece, a medijske istupe u pravilu odrađuju braća Goran, Zoran i Saša

Brojke o zakupljenim, obrađivanim i oduzetim hektarima zemljišta te grlima stoke obitelji Markić znatno variraju od jednog do drugog medijskog izvješća, no sugovornik tportala Zoran Markić kaže da nećemo pogriješiti ako stavimo da obitelj raspolaže s ukupno do 300 hektara obrađivanog zemljišta i do tisuću grla stoke. I jednog 'kaubojskog' konja - umirovljenu talijansku trkačicu, napominje. Dok se broj grla stoke obitelji Markić mijenja ovisno o fazama uzgoja po godišnjim dobima, situacija s hektarima zakomplicirala se do te mjere da se u njoj i sam Zoran, priznaje, malo izgubio.

U petak, dan nakon što su Zoran i Goran Markić iskrcali bikove na zelenu površinu pred zgradom resornog ministarstva i Agencije za poljoprivredno zemljište u širem centru Zagreba, ostatak obitelji upregnuo je 140 krava put 12 kilometara udaljenog Đakova, upicanjenog povodom Đakovačkih vezova. Dolazak pred tamošnju gradsku upravu blokirala je policija u predgrađu Pisku, u neposrednoj blizini kuće đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića.

'Odlazimo, žao nam je zbog kaosa'

Daleko masovniji prosvjed Markići su organizirali 2011. kada su sa čak 700 grla stoke pred zgradom Općine Semeljci optuživali načelnika Grgu Lončarevića da im je oduzeo zemlju i dodijelio je stranačkim kolegama iz HSS-a. Ovog puta, u pitanju su deseci novoizgubljenih hektara, zbog čega je Saša Markić unaprijed najavio da će braća na prosvjedu u Zagrebu štrajkati glađu. Tek nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović u utorak obećala da će za njih učiniti sve što može i zatražila da nešto pojedu kako bi sačuvali zdravlje, odlučili su prekinuti štrajk. U srijedu su njezinom čovjeku, 'nekom pomoćniku', predali dokumentaciju, a bili su i u DORH-u te će Zagreb napustiti u četvrtak, uvjereni da su zasad napravili sve što su mogli. 

'Žao nam je što smo napravili ovakav kaos, i nama i njima, ali dolazili smo već toliko puta i nije bilo nikakvog pomaka', kaže Zoran Markić

Vraćaju se u Đurđance, selo u srcu Slavonije, gdje su stasali braća i sestre Markić, danas stričevi i tetke petero djece Saše Markića - jedinog od njih 12 koji zasad ima potomke.

'Bavimo se zemljom otkad znamo za sebe. To nam je ušlo u krv. Naš je dida za vrijeme Jugoslavije imao preko 100 hektara zemlje koju mu je država oduzela. Stoke i ovaca smo oduvijek imali, ovaca oko 1.000 komada, a krava oko 200, prije', prisjeća se Zoran Markić, rođen 1988. godine. On je od malih nogu počeo čuvati ovce i provoditi dane na pašnjaku, a poljoprivredom i stočarstvom bavila su se sva djeca u obitelji. Većina njih, dodaje, ima završenu osnovnu školu, a dvije sestre trenutačno su na studiju.

Djeca obitelji Markić, potvrđuje, odgajana su u tradicionalnom, vjerskom duhu. 'Mi vjerujemo u Boga. Svako jutro kad se probudimo, prekrstimo se, ali u crkvu nemamo vremena ići svaki dan jer radimo dan i noć, uvijek je frka, ne znam što je gore, zima ili ljeto.' Politika ih nikad nije zanimala, niti će ih zanimati, rekao je Zoran. Jesu li se on i Goran iznenadili kad ih posjetila predsjednica Grabar-Kitarović?

'Nismo znali. Došli novinari i kažu, evo, predsjednica ide. Ona je odmah izašla iz auta', kaže Zoran Markić. Nakon što je čula njegovu priču o spornom natječaju za zemljište, predsjednica je otišla kod ministra gdje se zadržala 15-20 minuta i vratila se s najavom da će vidjeti što se može napraviti. Zoran se nada da ih ona neće iznevjeriti.

'Na sedam gospodarstava, na toliko grla stoke i zemlje koju obrađujemo, mi smo dobili 1,3 milijun kuna poticaja. Lani još manje, a preklani i manje od toga. Jer mi nismo manipulirali stokom, prebacivali s jednog brata na drugog i na ćaću, na kraju. Mi to nismo radili, a oni nas smatraju jednom osobom jer živimo na istoj adresi. Mi smo problem, a nije im problem jedna osoba koja živi na 12 adresa', primjećuje Markić opovrgavajući navode da je obitelj primila tri milijuna kuna poticaja. Najavio je da će obitelj uskoro sazvati konferenciju za novinare, sa svim papirima.

'Da nas nije ovoliko puno, oni bi nas uništili istog trenutka... Svi smo mi uključeni u rad. Nek dođe ravnateljica (APZ-a Blaženka Mičević, op. a.) ili Vinković (Zoran, gradonačelnik Đakova) kod nas samo pet dana čuvati krave, hodati za njima kad je temperatura 40 stupnjeva ili -20, pa će onda razmišljati kakvo je stanje poljoprivrede i koliko smo dobili poticaja', kaže Markić. Upitan kako ocjenjuje svoj životni standard, kaže da su oni navikli živjeti kako žive, ali to vole.

'Oduvijek znam samo krave čuvati. Pitajte Messija da ide čuvati krave. On ne bi to znao, uvijek je loptu nabijao i danas je nabija. A mi samo znamo krave čuvati. Da nemamo krava, mi bismo poludjeli, što bismo radili?' pita Markić. Da je znao da će se stvari ovako odvijati, davno bi Zoran napustio državu i otišao živjeti u Australiju, kaže. Trenutno, nema odgovor na pitanje je li mu to još uvijek opcija.