ZAHUKTALE PRIPREME

Tomašević: Rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj u siječnju

02.07.2024 u 13:35

Bionic
Reading

Očekuje se da rekonstrukcija stadiona u Kranjčevićevoj krene u siječnju, radovi bi trebali trajati 15 do 18 mjeseci, a prema zadnjim procjenama projektanata trebali bi koštati 30 milijuna eura, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak

"Imamo završnu fazu za glavni izvedbeni projekt. Ide postupak za izdavanje građevinske dozvole, javna nabava za izvođača radova i očekujem da cijeli proces završi do siječnja", kazao je Tomašević na konferenciji za novinare nakon obilježavanja 99. rođendana Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Radovi će trajati 15 do 18 mjeseci, prema zadnjim procjenama projektanata koštat će preko 30 milijuna eura, a zasad je planirano financiranje u potpunosti iz gradskog proračuna budući da se radi o gradskom stadionu koji nema komercijalni potencijal kao Maksimir, naglasio je Tomašević.

Tamo je u tijeku je studija koja bi vidjela je li moguće da privatni kapital u potpunosti financira maksimirski stadion i uz to izgradi popratne sadržaje poput hotela, poslovnog centra i podzemnih garaža, dodao je.

Što se tiče Kranjčevićeve, ključno im je, kaže, da prošire kapacitete na preko 11.000 mjesta. Imat će 4. kategoriju UEFA-e tako da se mogu igrati međunarodne utakmice i klupska natjecanja, kao i utakmice hrvatske reprezentacije i da ona bude privremeni dom Dinama dok se ruši maksimirski stadion i gradi novi.

Očekuju da za sezonu 2026. bude izgrađena Kranjčevića i to vrijeme će imati za ahitektonsko - urbanistički natječaj za maksimirski stadion. "Nije da će Maksimir čekati Kranjčevićevu već je posloženo tako da u dvije godine od sada, bude pripremljena dokumentacija za Maksimir i da on bude izgrađen krajem 2028. godine.", rekao je Tomašević.

Komentirao je i situaciju na Jakuševcu, istaknuvši da se po istoj građevinskoj dozvoli već deset godina radi projekt privremenog otplinjavanja na svim otvorenim plohama.

"Ono što je Državni inspektorat utvrdio jest da taj projekt treba ili ukloniti ili se treba izmijeniti građevinska dozvola u koju bi se dodao projekt. Odlučili smo se za drugu opciju i dozvola će biti izmijenjena ovaj mjesec i to nema nikakve veze s odronom", kazao je.

“Deset godina ista praksa, nije se tu ništa promijenilo u zadnje tri godine. Vlada nered koji moramo rješavati. Mi to sada sređujemo jer to nije sredila ekipa prije nas", komentirao je.

Zoo: Zaštita životinja, edukacija i turistička atrakcija

Tomašević je na obilježavanju 99. rođendana zagrebačkog zoo-a istaknuo da ono što mnogi ne znaju je da je Zoološki vrt, po broju prodanih karata, najveća atrakcija u Gradu Zagrebu, pa i u cijeloj Hrvatskoj.

"Samo nekoliko atrakcija prodaje više ulaznica godišnje - Dubrovačke zidine, Plitvička jezera, slapovi Krke te Arena Pula. Tako da, osim što je bitan zbog zaštite životinja i edukacije, Zoološki vrt je važna turistička atrakcija”, rekao je na obilježavanju na kojem je pokrenut brojčanik koji će odbrojavati dane do 100. rođendana te ustanove.

Naveo je da u zagrebačkom zoo-u živi 388 vrsta i skoro 7000 životinjskih stanovnika. Osim što je bitan zbog zaštite životinja, važnu ulogu ima u edukaciji i obrazovanju mladih, rekao je Tomašević.

Najavio je i nastavak ulaganja u Zoološki vrt u smislu pružanja financijske podrške i obnove određenih dijelova.

Ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb, Ivan Cizelj kazao je da je priča počela 1925. godine, s tri lisice i tri sove.

"Prvi otok je bio premalen pa se iskopao kanal, pa je otvoren i drugi otok. To je jedan jako dugi period, današnji Zoološki vrt posjećuje gotovo 500 tisuća posjetitelja, što je jako respektabilna brojka”, kazao je.