ZVJEZDANI RATOVI I GAMING

Top 5 (novih) igara Star Wars

01.08.2011 u 14:12

Bionic
Reading

Svemir Star Warsa koji je rođen na filmskom platnu oduvijek je inspirirao i ostale medije, pa se našao u stripu, u animiranim serijama, a ono što nas danas zanima su - igre. Koje su najbolje igre Star Wars nešto novijeg datuma, provjerite u našoj temi tjedna

Star Wars je fikcijski svemir koji je George Lucas kreirao za potrebe svojih filmova čiji se prvi nastavak u kinima pojavio sada već davne 1977. godine. Nakon šest godina Lucas je snimio trilogiju, a 1999. započeta je i prequel trilogija koja je finalizirana 2005. To, naravno, nije značilo kraj razvoja Star Wars priče već možemo reći da je George Lucas kroz svoje filmove samo postavio temelje koje je dobro iskoristila industrija videoigara te se popunjavanje priče nastavilo sve do danas. Gaming industrija kroz godine je iznjedrila zaista brojne ne samo SW naslove, već i franšize koje se ubrajaju među najbolje u povijesti.

 

Danas smo vam odlučili predstaviti pet najboljih igara Star Wars po svojem izboru, i to onih relativno novijih, dok će stariji, pikselizirani naslovi koji su neizostavni dio Star Warsa i gaminga općenito, ostati za neku drugu temu.

 

5. Star Wars: Republic Commando

 

Republic Commando na tržištu se pojavio 2005. godine, kada se u kinima pojavio i posljednji film Star Wars. Zanimljivo, igra je taktički FPS, a igrač postaje dijelom Republičke armije koji su, kao što znate, bad guys. Dvije su to stvari koje se dotada praktički nisu pojavile ni u jednoj SW igri. Dapače, klonirani Trooperi uvijek su predstavljani kao beznačajni prašinari Republike koji u filmovima većinom služe kao topovsko meso. U Republic Commandu koji pogoni Unreal Engine 2.0 bijelim je plastičnjacima dana zaslužena pažnja i zato igra zaslužuje peto mjesto najboljih (novih!) igara Star Wars.

 

 

 

4. Star Wars: Empire At War

 

Iskreno, nismo sigurni da bi ovaigra ušla na našu listu kad bi svijet igara Star Wars vrvio RTSnaslovima za koje je SW kao stvoren. No, kako je RTS posebiceposljednjih nekoliko godina potpuno zanemaren, Empire At War s guštom seigra i danas. Igra se na tržištu pojavila 2006. godine, a scenarističkije smještena u razdoblje između Episode III i Episode IV, u sukobizmeđu Imperija i pobunjenika. Igra je od strane kritike i publikepokupila vrlo dobre ocjene, a najviše joj se zamjera neiskorištavanjepotencijala SW-a i povremena repetitivnost. Ipak, želite li iskusiti SW kroz RTS žanr, ovo je nezaobilazni naslov.

 

 

 

3. Lego Star Wars

 

Lego Star Wars: The Video Game bila je vrlo dobra, Episode II još bolja, a Episode III vrhunska igra koju smo i sami relativno nedavno recenzirali (između posljednja dva naslova pojavila se i The Complete Saga). Radi se o bez premca najboljoj modernoj Star Wars-franšizi koja nije, nazivu unatoč, namijenjena samo mlađim generacijama, već zaista svima. Izvrstan primjer na koji bi se trebali ugledati developeri franšize The Force Unleashed koja srlja u gotovo sigurnu propast.

 

Lego Star Wars svrstava se u žanr akcijske avanture s primjesama platformiranja, a scenarijem pokriva sve od originalne i prequel trilogije do Episode III koja pokriva događaje iz animiranog serijala The Clone Wars.

 

 

2. Jedi Knight II: Jedi Outcast

 

Autor ovih redaka Jedi Knight 2 zaigrao je odmah po njegovu izlasku, a nakon toga još nekoliko puta. Bila je to moja prva SW igra, a kada se u ovakvom FPS-u po prvi puta dočepate toliko željenoga lightsabera, to se ne zaboravlja. Nikad. Igru je pogonio tada vrh PC tehnologije – Quake 3 engine, a osim ogromnih mapa igra se dičila nevjerojatnim borbama lightsaberima koje nisu nadmašene sve do danas. Svaki pokret mačem izgledao je spektakularno, a tako je i zvučao. Sječa mrskih neprijatelja zalutalih na dark side nikada nije bila slađa. Da stvar bude bolja, iako je od njenog izlaska prošlo punih devet godina, igra i danas izgleda sasvim solidno, a sraz svjetlosnih mačeva i dalje izmamljuje suzu u oku. Igra će vas posjetiti i kako je to izgledalo kada su se FPS-ovi igrali po deset ili čak dvadeset sati, kada prolazak igre, linearnosti unatoč, i nije bio tako lagan kao danas.

 

Obavezno isprobati!

 

 

 

1. Star Wars: Knights of The Old Republic

 

O ovom dragulju pisali smo u već nekoliko navrata, no nije suvišno još jednom ponoviti gradivo. Knights of the Old Republic ili, skraćeno – KOTOR, na tržištu se pojavio 2003. godine, čime je BioWare započeo potpuno novu generaciju svojih naslova poput recimo franšize Mass Effect. KOTOR je bila prva BioWareova igra koja je izgledala apsolutno spektakularno, većina dijaloga bila je glasovno snimljena, CGI cut scene bile su filmske kvalitete. Najbolje od svega, ispod svih nabrojenih divota i dalje se sakrivala prava RPG jezgra koju BioWare danas u dobroj mjeri (nažalost) zanemaruje.

 

Knights of the Old Republic ne samo da je, po našem mišljenju, najbolja Star Wars igra u povijesti, nego je i jedna od najboljih igara uopće. Iako se na tržištu pojavila prije punih osam godina, i dalje izgleda predivno, usuđujemo se reći i bolje od dobrog dijela današnjih naslova. A na Steamu stoji tek nekoliko eura. Što još čekate?

 

P. S. Nastavak pod imenom KOTOR II: The Sith Lords preuzeo je Obsidian Entertainment (sjećate se Alpha Protocola?!) i u najmanju ruku – zaribao stvari.

 

 

 

 

U nekoj od budućih tema osvrnut ćemo se i na najbolje starije igre Star Wars, kao i na najveća gaming razočaranja iz Star Wars svemira.