... u mome grlu šljuk prave, turske kave, da ne kažem - kahve :). S malo kardamona i bez mlijeka. I nažalost, bez kockica šećera koje su za ovaj užitak ipak jako bitne
Istanbul u pet dana? Prekratko, ali i pre, pre slatko. Za osobu koja obožava hranu i gradove s manje europskog, a više istočnjačkog štiha i ne voli planirano obilaziti znamenitosti - Istambul je idealno mjesto.
Puna sam dojmova i ne mogu ih suvislo iznositi. Samo u njima uživam i prepuštam se ... Istanbul je grad koji će sve kontrolfrikove naučiti što znači prepustiti se i
bivati u ovdje i sada. Pritom će još i uživati, bez straha i tjeskobe oko gubitka kontrole.
A sada o kavi. Prava turska kava samljevena je poput praha za toplu čokoladu. Puderasta i mirisna
Kuhana u hand made đezvici ...
... kupljenoj na Grand Bazaru, servirana ...
... bez mlijeka i s malo kardamona postaje još jedan od malih, kućnih rituala
Jedino moram nabaviti šećer u kockicama kakvog je uvijek bilo u kući moje bosanske bake Ludmile. Bakica je kuhala najbolju tursku kavu i spravljala burek
i baklave kakve možete kušati samo u Bosni i Turskoj :).
za dvije osobe
1 đezvica
2 male šalice za kavu
2 žličice turske kave
1 žličica šećera
2 male šalice vode
U đezvicu ulijte 2 šalice hladne vode, dodajte 2 žličice kave i jednu žličicu šećera. Dobro promiješajte i stavite na laganu vatru. Pustite da zakuha.
Prvu pjenu razdijelite po šalicama i vratite na vatru da se još jednom pridigne.
Kad se to dogodi ulijte je u šalice, dodajte u svaku po zrno kardamona i servirajte bez mlijeka
Ako imate kockice šećera u kavu ne morate stavljati šećer već kad je gotova umočite kockicu šećera u kavu i otpijete gutljaj. I tako do isteka zaliha kave i šećera. Tako je kavu pila gore spomenuta mi bakica.