na razini eu

U BiH završili proceduru zaštite ćevapa, na redu somun

14.08.2024 u 13:50

Bionic
Reading

U Svečanom salonu Vijećnice u Sarajevu u srijedu je održana konferencija za medije povodom završene procedure zaštite sarajevskog ćevapa.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izjavila je kako je sarajevski ćevap važan dio turističke ponude glavnog grada.

'Kada govorimo o svemu onome što Sarajevo predstavlja, mnogo toga nam je na pameti. Ponosni smo na povijest, olimpijski duh, ali ono što je uvijek posebno važno je gastronomija i ponuda koja privlači veliki broj turista. Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete otići iz grada", rekla je Karić, prenosi Klix.ba.

Pojasnila je kako se u ovaj proces krenulo prije dvije godine.

"Prije dvije godine smo pokrenuli proces zaštite ćevapa. Nastavit ćemo raditi na zaštiti autohtonih domaćih proizvoda. On je sada zaštićen kao brend i kao poseban tradicionalni bh. proizvod. Ono što je važno je da će nakon same zaštite ćevapa kao brenda slijediti zaštita ćevapa u EU. Možemo najaviti da nakon zaštite ćevapa idemo u akciju zaštite sarajevskog somuna", poručila je Karić.

Cilj je politike kvalitete EU-a zaštititi nazive određenih proizvoda radi promicanja njihovih jedinstvenih karakteristika povezanih s njihovim zemljopisnim podrijetlom i tradicionalnim umijećem i vještinama.

Oznakama zemljopisnog podrijetla utvrđuje se pravo intelektualnog vlasništva za određene proizvode kojima su svojstva na specifičan način povezana s područjem proizvodnje.

Oznake zemljopisnog podrijetla su sljedeće:

  • ZOI – zaštićena oznaka izvornosti (prehrambeni proizvodi i vino)
  • ZOZP – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (prehrambeni proizvodi i vino)
  • OZP – oznaka zemljopisnog podrijetla (jaka alkoholna pića).

EU-ovim oznakama zemljopisnog podrijetla zaštićuju se nazivi proizvoda koji potječu iz određenih regija i imaju specifična svojstva ili im je ugled je povezan s područjem proizvodnje. Razlike između zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla povezane su u prvom redu s tim koliki udio sirovina za proizvod mora potjecati s određenog područja ili koliki se dio proizvodnog postupka mora odvijati u određenoj regiji. OZP je posebna oznaka za jaka alkoholna pića.

Hrvatska je do sada zaštitila 25 proizvoda. Što je sve zaštićeno možete pogledati ovdje.