NA TURSKO-SIRIJSKOJ GRANICI

U bombaškim napadima ubijeno 16 osoba

20.01.2014 u 22:03

Bionic
Reading

U eksplozijama dva automobila bombe na položaj pobunjenika na granici Sirije s Turskom u ponedjeljak je ubijeno najmanje 16 osoba nakon čega je granica zatvorena, rekli su aktivisti i borci sirijske oporbe

Granični prijelaz Bab al- Hawa drži pobunjenički savez naziva Islamska fronta, koji se bori sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL), manjom ali moćnom podružnicom al Kaide čija su osnova strani borci.

Još nije poznato tko je postavio bombe. Napad se dogodio nekoliko dana nakon što je automobil bomba ubio 26 osoba u istočnom sirijskom gradu Jarablusu, za što aktivisti okrivljuju ISIL. Sirijski pobunjenici u Bab al- Hawi u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib su rekli da je granica sada zatvorena s turske strane. Sirijski aktivisti u Bab al- Hawi su rekli da su dva automobila bombe eksplodirala u razmaku od 10 minuta.


Ured guvernera susjedne turske pokrajine Hatay priopćio je da se na sirijskoj strani dogodila eksplozija. Glasnogovornik ureda Cahit Dogan je rekao da nema izvješća o štetama ili ozlijeđenima na turskoj strani. Više od 1000 pobunjenika poginulo je u posljednja tri tjedna u sukobima suprotstavljenih pobunjeničkih skupina koji su oslabili gotovo trogodišnju kampanju za svrgavanje predsjednika Bašara al- Asada.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su najmanje šestorica poginulih u bombaškom napadu u ponedjeljak islamistički borci. Opservatorij je priopćio da su ostali poginuli vjerojatni civili i da je još 20 osoba ranjeno u eksplozijama.