PROBLEMI I U PROMETU

U Istri sinoć bujične poplave, glavni kišni val se tek očekuje

03.10.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Sukladno hidrometeorolškim najavama prvi u nizu intenzivnih kišnih valova sinoć je zahvatio dijelove Istarske županije donoseći lokalno i više od 200 mm kiše po metru četvornom, koja nije počinila veću materijalnu štetu, naveli su u četvrtak iz istarskog meteo portala Istramet

Dodaju da se glavni kišni val na tom području tek očekuje.

Prema podatcima portala Istramet, najviše oborina sinoć je palo na širem riječkom području, gdje meteorološke postaje bilježe između 100 i 200 mm po metru četvornom, dok su u većem dijelu središnje i sjeverne Istre pale značajne količine kiše, u rasponu od 40 do čak 120 mm, koliko su izmjerile meteo postaje u okolici Vižinade.

Ovolika količina kiše u kratkom vremenskom razdoblju prouzročila je bujične poplave na nekim lokacijama poput Novigrada i Svetog Lovreća te uzrokovala probleme u prometu.

Vatrogasci imaju pune ruke posla

'Na jugu Istre palo je znatno manje kiše, uglavnom između 5 i 10 mm. Ipak, prema meteorološkim modelima, obilne oborine u četvrtak neće poštedjeti ni južni dio poluotoka. Glavni kišni val tek slijedi kada bi i taj dio Istre mogao mjeriti ekstremne količine', naveli su iz Istrameta te zbog nastavka nepovoljnih vremenskih uvjeta, preporučili oprez i praćenje službenih meteoroloških upozorenja.

Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca u posljednja 24 sata istarski vatrogasci imali su ukupno 21 intervenciju od toga devet na ispumpavanju vode iz prostora na Poreštini te tri na području Umaga. Osim toga vatrogasci su intervenirali na uklanjanju stabala na prometnici Livade-Buzet i kod Istarskih Toplica.

'Situacija na terenu je trenutno pod kontrolom, nema većih problema niti novih dojava a sve su naše službe, kao i uvijek, u stanju pripavnosti', poručio je Kozlevac.

Vremenska prognoza za Istarsku županiju za danas predviđa oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, lokalno su izgledne vrlo obilne količine kiše, naročito u drugom dijelu dana i navečer. Puhat će umjerena i jaka bura i levant, ponegdje s olujnim udarima, a na moru južne Istre većinom jugo i jugozapadnjak.