PROTEST NEOBIČNOG OLIGARHA

U nadzornom odboru želi svog jednogodišnjeg sina

02.03.2013 u 19:30

Bionic
Reading

Ruski milijarder Aeksandr Lebedjev odlučio je ovog tjedna u nadzorni odbor ruske aviokompanije Aeroflot nominirati svog sina Jegora, rođenog 2011. godine

'Smisao mog poteza bio je ukazati da direktori u nadzornim odborima ruskih državnih kompanija nemaju nikakvih stvarnih ovlasti. Ako nemaju realne moći, zašto u njih stavljati odrasle ljude?' zapitao je Lebedjev, između ostalog vlasnik britanskog dnevnika Independent i suvlasnik ruskog oporbenog lista Novaja Gazeta.

Lebedjev ima i pet posto dionica Aeroflota. Žali se da je vodstvo te kompanije pod pritiskom ruskih vlasti ilegalno zakinulo manje dioničare za dividende prelivši oko milijarde dolara zarade u državni budžet.

Čini se da nikako ne odustaje od performansa u kojem svoje klince gura u nadzorni odbor; godine 2009. isto je pokušao sa svojim tada tromjesečnim sinčićem Nikitom.

Lebedjev na zapadu figurira kao nekakav 'buntovni oligarh' koji se igra s vatrom uporno oponirajući režimu predsjednika Vladimira Putina. No neki predstavnici ulične opozcije u Rusiji ne smatraju ga istinskim oporbenjakom, nego veteranom političkog spina, podsjećajući da je riječ o bivšem KGB-ovcu.

S druge strane, upravo je Lebedjev privukao jednog od najistaknutijih izvanparlamentarnih oporbenjaka, antikorupcijskog aktivista Alekseja Navaljnog. Lani je upravo njega progurao u Nadzorni odbor Aeroflota, no ove godine se ipak odlučio za sinčića Jegora jer je Navaljnij suočen s nekoliko sudskih procesa.