TOPLINSKI UŽAS

U okolici Gline na +35 tisuću ljudi nema vode: 'Hodam osam kilometara da bih oprala veš'

12.07.2024 u 22:50

Bionic
Reading

Toplinski val najteže podnose mještani zaseoka oko Gline koji do vode za kuhanje i tuširanje moraju putovati osam kilometara.

Tisuću Glinjana i dalje nije priključeno na gradski vodovod. Mnogi od njih imali su vodu iz bunara, ali su oni zbog potresa presušili. Vodu iz potoka sad im dovoze vatrogasci, javlja Dnevnik.hr.

Mještani pričaju kako moraju hodati i po osam kilometara kako bi došli do vode, koju griju za tuširanje i pranje rublja. Kažu kako se tuširaju najviše dvije minute da ne bi potrošili previše vode.

'Ja idem osam kilometara za vodu za kuhanje. Osam kilometara za vodu za prat veš, kaže starija stanovnica obližnjeg sela Marica.

Iz grada kažu da će sedam okolnih sela najkasnije do sljedeće godine vratiti u 21. stoljeće. Radovi su već počeli novcem Europske unije, ali najudaljenija sela nikad neće dobiti vodu.

'Imamo jednog ili niti jednog stanovnika tu. Nikako nema ni smisla ni financijske opravdanosti da se tu provede mreže vode. Oni imaju bunare, iz rijeka se doprema voda. Imaju i kišnicu', rekao je gradonačelnik Gline Ivan Jandroković.

Mreža je dotrajala, cijevi stalno pucaju. Prošli tjedan su i ljudima koji imaju vodu noću zatvarali pipu jer su gubici bili preveliki.

Kvar je pronađen, a iz grada uvjeravaju da obustava više neće biti. Oni koji i bez obustava nemaju vodu, već su istrenirali tuširanje.

"Znate kako se tuširamo? Užasno kratko. Ako prolijete dvije litre vode to vam je to“, rekao je Milan iz Gline.