TOPLINSKI VAL

Koliko će još trajati ovaj pakao? Meteorologinja ima odgovor, neće vam se svidjeti

11.07.2024 u 22:53

Bionic
Reading

Meteorologinja DHMZ-a Danijela Vlašić ocjenjuje da će aktualni toplinski val zbog kojeg se cijela Hrvatska prži na preko 35 stupnjeva danju i 25 noću trajati barem još desetak dana

'Prema dugoročnim prognozama cijelo ljeto nas očekuju slične temperature zraka', rekla je Vlašić za N1.

Temepratura zraka danas je u većini Hrvatske prelazila 35 Celzijevih stupnjeva, dok se noćne temperature ponegdje ne spuštaju ispod 25 stupnjeva.

'Toplinski valovi jesu karakteristika klime Mediterana i oni su se i prije pojavljivali, ali prije su bili jednom u pet ili deset godina, a sada tijekom ljeta imamo nekoliko puta toplinske valove, pa se cijelo ljeto pretvori u jedan dugi toplinski val, s konstatnim upozorenjima – od žutog do crvenog, kada svi aktivno patimo. Tako je već zadnjih deset godina. Nažalost, čini se da će tako i ostati za naših života. To je sada nova klima u kojoj živimo', kaže meteorologinja.

  • +18
Toplinski val u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Vlašić je rekla kako su u srijedu u 21 sat na plaži u Rijeci bila 32 Celzijeva stupnja, što se prije rijetko kada događalo.

'To je zbog tog toplog zraka koji je nad nama nemilosrdno – i na višim i na nižim nadmorskim visinama. Osvježenje je teško potražiti čak i u Gorskom kotaru gdje je također temperatura zraka visoka jer se radi o zračnoj masi koja je nad našim područjem', poručuje Vlašić i dodaje kako ta zračna masa stiže iz Afrike, zajedno sa saharskom prašinom, odnosno pijeskom.