toplinski udar

Hrvatska u crvenom: Pazite se, visoka vrućina prijetnja je za zdravlje

11.07.2024 u 06:58

Bionic
Reading

Gotovo cijela Hrvatska nalazi se pod toplinskim udarom. Izdano je crveno upozorenje za sve meteorološke regije u zemlji osim za Liku, no i taj kraj je pod naračastom uzbunom što označava da je vrijeme opasno za zdravlje. Crvena uzbuna znači da je vrijeme iznimno opasno za zdravlje.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju građane da se zaštite od toplinskog vala. U četvrtak će biti pretežno sunčano, a u većini krajeva vrlo vruće. U unutrašnjosti nestabilno, poslijepodne su uz jači razvoj oblaka lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, a navečer na sjeveru zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 33 i 38 °C, navodi se u prognozi DHMZ-a.

U petak će cijela zemlja biti u crvenom i do sada nešto svježija LIka. Bit će pretežno sunčano, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka, poslijepodne jači razvoj oblaka uz mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom kojih može biti i na sjevernom Jadranu, a u noći uglavnom na krajnjem sjeveru zemlje. Vjetar slab, na istoku do umjeren jugoistočni, na Jadranu jugozapadni i južni. Najniža temperatura zraka od 18 do 23, na Jadranu od 24 do 28, a najviša između 33 i 38 °C.

  • +7
Toplinski val zahvatio je i Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Josip Bandic

DHMZ je izdao i preporuke kako se ponašati za vrijeme ektremne vrućine.

Preporučuje se rashladiti tijelo te piti redovito i dovoljno negazirane vode. Treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebice se to odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike, kao i one s kroničnim bolestima.

Osobama koje rade na otvorenom, primjerice građevinskim radnicima, preporučuju se češći odmori u hladu, a svakih pola sata trebaju popiti jednu i pol čašu vode.

Valja nositi laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, na glavi imati šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Kada je prehrana u pitanju, preporučuju se češći mali i što više tekući obroci te pripremanje miješanog svježeg voća, takozvanih smoothija.

Potrebno je rashladiti prostor u kojem se živi, a idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stupnja Celzijusa danju, a noću ispod 24 stupnja. Preporučuje se noću i ranih jutarnjih sati rashladiti dom hladnijim zrakom, ako je moguće otvoriti sve prozore i podići rolete.

Piti dovoljno tekućine

U HZJZ-u ističu da je važno piti dovoljno tekućine jer znojenjem je više gubimo, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Vrućine se treba kloniti i izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana. Ako se mora naporno fizički raditi, preporučljivo je obaviti posao u najhladnijem doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati te poslijepodne nakon 17 sati.

'Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu', ponavljaju iz HZJZ-a te upozoravaju:

'Ako imate vrtoglavicu, osjećate slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu', navodi se, između ostalog, u preporukama HZJZ-a kako se ponašati tijekom velikih vrućina.