pazite se

Telefoni Hitne zvone svako malo: Vrućina je najopasnija za ovu skupinu pacijenata

11.07.2024 u 13:25

Bionic
Reading

Niz vrućih dana zahvatio je sjeverozapad Hrvatske, zbog čega je u Varaždinu i okolici zabilježen porast broja intervencija hitne pomoći, dok se u susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji bilježe tek dva poziva zbog zdravstvenih poteškoća izazvanih visokom temperaturom

Uslijed višednevnih vrućina očit je rast broja poziva za hitnu medicinsku pomoć u Varaždinskoj županiji, rečeno je Hini iz Zavoda za Hitnu medicinu Varaždinske županije. Liječnici tamošnje Hitne kažu da njihovu pomoć najviše traže pacijenti s kroničnim kardiovaskularnim bolestima. Najveći broj poziva riješen je telefonskim uputama liječnika pozivateljima, ali bilo je i brojnih izlazaka na teren.

Ako osoba osjeća slabost, kažu iz Hitne, nužno ju je skloniti sa sunca i rashladiti te joj pritom ne davati kofeinske napitke. Izgubi li osoba svijest ili povraća, tada je najbolje zatražiti liječničku pomoć.

Desetak intervencija dnevno

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vladimira Križaj – Grabant navodi da je posljednjih dana broj poziva građana porastao za 20 do 30 posto.

„Imamo 10-ak intervencija dnevno koje su posljedica vrućinskih valova“, kaže Križaj – Grabant. Uglavnom se radi o pacijentima koji su kolabirali ili je došlo do pogoršanja postojećih bolesti uslijed visokih temperatura.

Poruke koje smo slali javnosti ove i prijašnjih godina putem medija imaju odjeka, napominje Zlatica Kučko-Gudelj, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije.

Ne idite van ako ne morate 

U zadnjih tjedan dana bila su svega dva poziva centru 194 koja su se ticala slabosti uslijed povišenih dnevnih temperatura. Izrazila je nadu da će tako ostati i nakon prvih vrućinskih valova, odnosno da se građani neće opustiti.

Trgovi, parkovi i dječja igrališta u Podravini i Prigorju su prazni, jer ljudi se sklanjaju od vrućina. Apelirala je na građane koji se ne moraju izlagati suncu da ostanu u zatvorenom, a oni koji si primorani izaći van da redovito piju vodu.