AKTIVISTIČKA ŠPICA

U subotu u Zagrebu čak pet prosvjeda. Tko, gdje, kada i zašto se buni?

20.05.2016 u 14:48

Bionic
Reading

'Obrani pravo na izbor' kao odgovor na 'Hod za život' te 'Kolektivno (po)milovanje' i 'Sve daju da prodaju' te 'Međunarodni marš protiv Monsanta i Prosvjed protiv TTIP sporazuma', samo je dio događanja građana u Zagrebu ove subote, a u nastavku teksta donosimo detaljnije informacije o sutrašnjoj aktivističkoj špici

U svjetlu napada na ljudska i radna prava, zdravstveni i mirovinski sustav, obrazovanje, medije i civilno društvo – aktualne vlasti i klerikalne inicijative nastavljaju svoj pohod na reproduktivna prava žena, upozorava inicijativa 'Obrani pravo na izbor' te poziva sve građanke i građane na protestni skup koji će se održati sutra u subotu, 21. svibnja od 10 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu

Premda je pobačaj u Hrvatskoj legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica, i to isključivo u onim bolnicama u kojima se sve ginekologinje i ginekolozi ne pozivaju na prigovor svijesti i isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivistkinja i aktivista koji mole ispred bolnica', podsjeća Inicijativa i upozorava da je 'dostojanstven život žena, obitelji i društva u cjelini moguć samo ako poštujemo sva izborena ljudska prava – od prava na siguran i legalan pobačaj, dostupnu kontracepciju, javne i dostupne zdravstvene servise do prava na kvalitetno obrazovanje i adekvatno plaćen rad'.

No istraživanja i dalje pokazuju da su trudnoća i majčinstvo otegotna okolnost na tržištu rada što 1.000 eura po djetetu zasigurno neće promijeniti, a svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo, upozorava Inicijativa i poručuje: 'Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati! Obranimo pravo na izbor!'

Pod geslom 'Za život, obitelj i Hrvatsku' kako bi 'javno izrazili svoj stav o važnosti i vrijednosti nerođenog života u građanskom društvu i pridonijeli osvješćivanju javnosti o važnosti nerođenog života' istovremeno će središtem Zagreba proći i prva nacionalna povorka 'Hod za život' koja će u 10 sati krenuti s Trga kralja Tomislava i hodati do Trga bana Josipa Jelačića. Navodno bi prema pisanju Večernjega lista, za život hodati trebali i premijer Tihomir Orešković te supruga mu Sanja Orešković, no do zaključenja ovoga teksta iz Banskih dvora nismo dobiti potvrdu ove informacije.

'Pod krinkom zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske', marš neokonzervativnih inicijativa 'Hod za život' ima samo jedan cilj: oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu, upozoravaju iz inicijative Obrani pravo na izbor koja će prosvjednim skupom upozoriti na zakulisne igre i jeftine medijske spinove kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

Jeste li za kolektivno (po)milovanje?

A kako bi izrazili svoje neslaganje s ukazom makedonskog predsjednika, 'Njegove Svetosti Horhea Ivanova de la Guadalupe o preventivnom pomilovanju osoba osumnjičenih i osuđenih za kaznena djela izborne prevare i korupcije zbog kojih je Makedonija u političkoj krizi već više od godinu dana, a masovni prosvjedi traju više od mjesec dana', Građanska inicijativa Makedonaca u Hrvatskoj poziva Makedonke i Makedonce, Hrvatice i Hrvate te građane, građanke i građevine svih ostalih zemalja - ujedinite se!' - za početak sutra, u subotu, 21. svibnja u 11 sati na Trgu žrtava fašizma pred Veleposlanstvom Republike Makedonije

Inicijativa, naime, upozorava da je 'amnestija nepotpuno i šlampavo provedena jer njom nisu obuhvaćena sva kriminalna djela i njihovi počinitelji. Primjerice, sramotno je da je premijer u ostavci, Nikola Gruevski, koji je prema sadržaju prisluškivanih telefonskih razgovora počinio najmanje dva milijuna i 493.351 kazneno djelo, amnestiran samo pet puta'.

Građanska inicijativa Makedonaca u Hrvatskoj smatra da ovaj postupak predsjednika nanosi dugoročnu štetu Makedoniji jer mjerom pomilovanja nisu obuhvaćeni brojna djela za koje makedonsko pravosuđe nije niti stiglo podići optužnicu, niti će to ikada učiniti.

Stoga će u sklopu akcije 'Kolektivno (po)milovanje' ispraviti grešku predsjednika Sv. Horhea: 'Pomilovat ćemo sva makedonska državna tijela ogrezla u kriminal i korupciju te u tom svojstvu pozivamo Veleposlanstvo Republike Makedonije i sve institucije koje zastupaju Makedonce u Republici Hrvatskoj da prime pomilovanje i tako daju svoj obol svemakedonskom pomirenju, ključnom motivu gurua Horhea El Fikusarea u donošenju svoje odluke.'

Imajući u vidu da je veliki broj makedonskih državljana zbog navedene situacije napustio domovinu, ujedno pozivaju i sve zainteresirane građane Hrvatske i ostalih zemalja da na prosvjedu zatraže makedonsko državljanstvo kako bi bili amnestirani od svih mogućih kriminalnih djela, naime, 'tako bi Makedonija uspjela popuniti prazne kapacitete radne snage, nasušno potrebne zbog nevjerojatno velikih stranih investicija u toj zemlji'.

Nakon što pripremite dokument sa svojim imenom, prezimenom i razlozima zašto bi vas Makedonija trebala pomilovati, možete ga predati u mobilnom uredu za pomilovanja, koji će biti postavljen na Trgu žrtava fašizma u smjeru Veleposlanstva Republike Makedonije.

'Protiv Monsanta i protiv TTIP-a'

Samo sat vremena kasnije, dakle u 11 sati na Trgu Franje Tuđmana u Zagrebu počinje prosvjed u povodu tradicionalnog godišnjeg Međunarodnog marša protiv Monsanta kao prosvjed 'protiv načina poslovanja i proizvoda te američke tvrtke, ali i sve većeg utjecaja korporacija na demokratske društvene procese, naime, kako upozoravaju organizatori, 'Monsanto je multinacionalna korporacija koja u sebi utjelovljuje najgore elemente globalne ekonomije-predatorsko uništavanje konkurencije, patentiranje prava na sjeme, proizvodnja i distribucija GMO sjemena koje dugoročno nanosi nepopravljivu štetu tlu i poljoprivredi, lobiranje i potkupljivanje Vlada i agresivno promicanje vlastite agende'.

Iako tvrtka Monsanto u Hrvatskoj ne prodaje GMO sjeme jer je ono zakonom zabranjeno, na europskom i svjetskom planu lobira za usvajanje sporazuma TTIP koji bi joj širom otvorio vrata europskog tržišta, a Hrvatska u tom slučaju sama po sebi ne bi mogla ništa učiniti da se zaštiti. Zato je Monsanto simbol korporativnog gledanja na svijet koji Europi i Hrvatskoj može donijeti isključivo štetu pa svaki javni prosvjed protiv njega predstavlja korak u dobrom smjeru.

'Sve daju samo da prodaju'

Kako bi pravovremeno upalili alarm za uzbunu pred vjerojatnim novim valom uništavanja i pljačke poduzeća i gubitkom brojnih radnih mjesta u aranžmanu domoljubne vlasti uz asistiranje premijera računovođe, Hrvatski laburisti pozivaju građane da im se pridruže na prosvjedu 'Sve daju samo da prodaju' također sutra, u subotu, 21. svibnja 2016. u 17 sati na zagrebačkom Zrinjevcu na velikom prosvjednom skupu protiv nove velike rasprodaje obiteljskog srebra u aranžmanu domoljubne vlasti.

'Još se nismo uspjeli oporaviti od HDZ-ove kriminalne privatizacije iz 90-ih, a sprema nam se nova pošast dogovorena nabrzinu, preko telefona, mimo kriterija i ekonomskog rezona', podsjećaju laburisti i upozoravaju: 'Iako je zakon na to obvezuje, Vlada šest mjeseci kasni s donošenjem plana upravljanja državnom imovinom za 2016. godinu, a umjesto toga, bez suvislog i prihvatljivog obrazloženja – osim da zakrpa proračunsku rupu, daje u prodaju uspješne tvrtke poput Podravke i ACI-ja, čime izravno ugrožava interese domaće poljoprivrede i nautičkog turizma. A to je tek početak.'