modernizacija sustava

U Vukovaru sjednica Vijeća predsjednika Republike za energetsku tranziciju

18.06.2021 u 11:59

Bionic
Reading

U vukovarskom Dvorcu Eltz u petak se održava sjednica Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju na kojoj bi u nazočnosti predsjednika Zorana Milanovića trebale biti usvojene smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja.

Prije početka sjednice predsjednik Milanović i članovi Vijeća obišli su solarno termalno polje ukupne snage 520 kW u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje.

Očekivani godišnji prinos toga solarnog polja iznosi oko 900MWh, što je ušteda od 230.000 kuna, a to će omogućiti dodatno zadržavanje cijena toplinske energije kreirane 2016. godine. Cijela investicija ima i pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi jer se smanjuju emisije CO2 u okoliš za 210 tona godišnje, rečeno je tijekom obilaska solarnog termalnog polja čiji su značaj predsjedniku Milanoviću i članovima Vijeća približili vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i direktor vukovarskog Tehnostana i član Vijeća Kristijan Lovrenščak.

Nakon obilaska solarnog termalnog polja, u Dvorcu Eltz održat će se sjednica kojom će predsjedavati predsjednik Vijeća i posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu Julije Domac, Na sjednici će biti predstavljene smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja koje je izradilo Vijeće i vanjski stručnjaci, u namjeri poticanja ubrzane modernizacije sektora centraliziranih toplinskih sustava, te širokoj primjeni njihova potencijala za dekarbonizaciju gusto naseljenih urbanih sredina u Hrvatskoj.