TRAJU RAZGOVORI

Učenici i dalje neće na nastavu. Zaposlenici zagrebačke škole poslali pismo javnosti

23.10.2024 u 20:05

Bionic
Reading

Predstavnici Grada i Ministarstva obrazovanja ponovno su danas bili u zagrebačkoj osnovnoj školi čiji učenici bojkotiraju nastavu zbog problematičnog dječaka. Razgovori će se nastaviti i sutra, a Večernji list doznaje da roditelji i dalje neće djecu slati u školu. Uz to, zaposlenici zagrebačke osnovne škole uputili su dopis Agenciji za odgoj i obrazovanje, Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih te Hrvatskom zavodu za socijalni rad

Roditelji djece zagrebačke škole, nakon što se u nju nenajavljeno vratio devetogodišnji učenik problematičnog ponašanja, koji je u tu školu prebačen iz druge zagrebačke škole, i dalje odbijaju slati djecu na nastavu.

Zaposlenici škole među ostalim u pismu poručuju da žele da se svi učenici što prije vrate u školske klupe. Uz to su izrazili punu potporu ravnatelju koji je podnio ostavku, piše Večernji list.

'Svi mi, kao zaposlenici, dali smo i učinili sve što smo mogli, u skladu s nama raspoloživim ovlastima, a koje ovaj slučaj nadilazi. Sad zahtijevamo od vas, koji imate profesionalnu dužnost i šire ovlasti, da poduzmete konkretne korake za rješavanje nastale situacije. Na našu se školu vrše pritisci te se proziva djelatnike Škole, ističući njihovu 'neučinkovitost'. Međutim, mi smo ti koji zahtijevaju rješenja, a odgovori na ključna pitanja, a time i rješenja, u nadležnosti su drugih tijela.

S obzirom na to da se u usmenoj komunikaciji i u javnom prostoru javljaju brojne različite informacije, zahtijevamo jasne i nedvosmislene odgovore na sljedeća pitanja: U kojemu je stadiju postupak u interesu djeteta pred Zavodom za socijalnu skrb? Koji su idući koraci nadležnih institucija jer bi ovo trebao biti ŽURNI postupak u interesu svih učenika ove škole? Obraćamo se pisanim putem jer ne želimo usmene upute, već jasan pisani odgovor nadležnih institucija u roku od 24 sata, a u interesu svih učenika Škole', naveli su zaposlenici osnovne škole u dopisu.

  • +17
Novi prosvjed roditelja pred zagrebačkom školom u koju ide problematični učenik Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Novi prosvjed ispred škole

U utorak navečer roditelji su se okupili ispred zagrebačke škole na mirnom prosvjedu te su, kao i nastavnici, pružili potporu ravnatelju. Zbog problematičnog dječaka ranije se iz druge škole ispisao cijeli razred. Roditelji i nastavnici poručuju kako njemu treba pružiti pomoć te su izrazili zabrinutost za njegovo zdravlje.

Ministarstvo znanosti je od Grada Zagreba zatražilo da preispita rješenje o primjerenom obliku školovanja za učenika problematičnog ponašanja zbog kojega roditelji odbijaju djecu pustiti na nastavu, a ministar Radovan Fuchs poručuje da je za pronalaženje rješenja problema potrebna suradnja roditelja

S obzirom na to da rješenje o tome hoće li učenik pohađati nastavu u redovnom razredu ili u posebnom razrednom odjelu donosi Grad, a ne Ministarstvo, iz MZOM-a su objasnili da od Grada nisu tražili da se učenika premjesti u drugu školu, nego da preispita staro rješenje kako bi se učeniku osigurali primjereni uvjeti školovanja.

Po starom rješenju određeno je da učenik pohađa redoviti program uz individualizirane postupke u redovitom razrednom odjelu. Ministar Fuchs smatra da se rješenje mora pronaći. 'Učenicima je mjesto u školi, a sva satnica u kojoj izostaju se mora nadoknaditi', poručio je.

Što kaže Gradski ured za obrazovanje?

'Preduvjet za donošenje novog rješenja jest opservacija stručne službe škole te zdravstvena i druga dokumentacija koju školi, odnosno stručnom povjerenstvu mogu dostaviti jedino roditelji', pojasnili su iz nadležnog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Pritom su istaknuli da ni škola niti Gradski ured 'nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu'.

'Gradski ured i škola razmotrit će svu raspoloživu dokumentaciju i opservacije stručne službe škole, te, ako je potrebno predložiti izmjenu oblika školovanja', istaknuli su. Naglasili su i da je Gradski za obrazovanje 'u stalnoj komunikaciji' s ministarstvom i drugim tijelima te je proveo sve aktivnosti dogovorene na sastanku u Uredu pravobraniteljice prije desetak dana.

Resorno ministarstvo upoznato je, kažu, sa svakim poduzetim korakom Gradskog ureda za obrazovanje, i to od samog početka ovog slučaja te dosad nije imalo nikakve primjedbe na postupanja Ureda, štoviše, u medijskim istupima, a posljednjim jučer kasno navečer, potvrdilo da je Ured proveo sve u skladu s ovlastima.

Isto se, dodali su, odnosi i na postojeće rješenje o primjerenom obliku obrazovanja spomenutog učenika koje je, podsjetili su, u drugom stupnju potvrdilo samo ministarstvo, nakon uložene žalbe roditelja. 'Spomenuto je rješenje doneseno temeljem prijedloga stručnog povjerenstva škole, a sukladno zdravstvenoj i drugoj dokumentaciji koju su prethodnoj školi dostavili roditelji', podsjetili su iz Gradsko ureda za obrazovanje.