PISALI JOJ PISMO

Udruga Franak od Kolinde traži da ispuni dana obećanja

26.02.2015 u 16:33

Bionic
Reading

Udruga Franak uputila je pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitaroviću kojem ju poziva da ispuni predizborno obećanje o konkretnim mjerama i da se javno zauzme za interese oštećenih dužnika s kreditima u švicarskim francima, sukladno sporazumu kojeg su s njom potpisali prije drugog kruga predsjedničkih izbora

Drže pohvalnim što je jedno obećanje iz zajedničkog sporazuma ispunili, a to je ocjena ustavnosti odredbi Ovršnog zakona. U udruzi se nadaju da će ispuniti i ostala obećanja iz sporazuma. Podsjećaju da je obećano:

•Kontinuirano javno djelovanje Predsjednice i zauzimanje za rješenje problema obespravljenih i socijalno ugroženih hrvatskih građana koji su prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštećeni zbog nezakonitog ugovaranja kredita.
•Zalaganje za proglašenje moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite dok se ne riješi pravno pitanje zakonitosti ugovora u pojedinim slučajevima.
•Inzistiranje na poštivanju pravomoćne kolektivne presude od strane svih zainteresiranih strana: izvršne vlasti, HNB-a i banaka.
•Zahtijevanje povrata preplaćenih sredstava sukladno etičkom kodeksu banaka i njihovoj društvenoj odgovornosti, ne tjerajući građane u duge i iscrpljujuće pojedinačne pravne sporove.
•Prihvaćanje pokroviteljstava i iniciranje međunarodnih konferencija i stručnih skupova u suradnji s Udrugom Franak i drugim zainteresiranim udrugama (npr. pokroviteljstvo i pomoć u organizaciji konferencije u ožujku 2015. na temu nezakonite ugovorne odredbe o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF).
•Zalaganje za pojednostavljenje procesa povrata novčanih sredstava ako postoji pozitivna kolektivna pravomoćna presuda koja ide u korist potrošača.
•Imenovanje više članova udruga (Udruge Franak, Udruga Blokirani, …) koje se u sklopu svojih aktivnosti bave pitanjima socijalno ugroženih i obespravljenih građana u Savjet za gospodarstvo (na volonterskoj osnovi).
•Javno zauzimanje za izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranja (ZPK) u smislu uvođenja jasne metodologije izračuna kamatne stope za sve kredite, te
zauzimanje za ograničenje na visine kamatnih stopa na hipotekarne kredite u švicarskim francima (CHF).

Također traže davanje potpore zahtjevima Udruge Franak prema HNB-u, bankama i Vladi. Radi se o konverziji kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi. Ostali zahtjevi su sadržani u sporazumu.

Na kraju žele. ukoliko dođe do izvanredne sjednice Vlade, da na dnevni red dođe problem oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima.