poraz na visokom upravnom

Sud srušio Tomaševićevu odluku o najmu gradskih stanova i visini najamnine

28.10.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Udruga "Ostajemo" pozdravila je u ponedjeljak odluku Visokog upravnog suda RH kojom se ukidaju Odluka o najmu stanova Grada Zagreba kao i Zaključak o visini najamnine za stanove, kojima upravlja Grad Zagreb, doneseni u listopadu prošle godine

Udruga "Ostajemo" je zajedno s još 219 osoba krajem veljače ove godine tome Visokom upravnom sudu podnijela prijedlog za pokretanje ocjene zakonitosti gradske Odluke i Zaključka iz rujna odnosno listopada prošle godine, a na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare istaknuli su da su tom odlukom ukinuti opći akti gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, kojima se grubo povrijeđena ugovorna te zakonska i ustavna prava najmoprimaca – korisnika gradskih stanova.

Odvjetnik Luka Mlinarić iz pravnog tima Udruge rekao je kako je odlukom i zaključkom "ukinut model javnog najama kakav je bio prije" jer je Grad, objasnio je, uzeo dohodovni cezus kao glavni kriterij za davanje stanova u najam i pritom zanemario socijalni i demografski aspekt javnog najma kao instituta.

Grad javni najam pretvoren u "jedan vid tržišnog najma"

Njima je, ističe, javni najam pretvoren u "jedan vid tržišnog najma" jer je Grad "svoje stanove pretvorio u stanove za tržišni najam" i to tako da je ili znatno postrožio uvjete za dobivanje stana u najama ili znatno povisio najamninu koja je u određenim situacijama, čak prelazila i tržišnu najamninu.

"A to nema veze ni s pravom, niti sa stečeni pravima ranijih najmoprimaca koji su svoje ugovorne obveze uredno ispunjavali. Niti ima veze sa zdravom pameću, posebno uzevši u obzir da je riječ o stanovima koji su vrlo derutni i u lošem stanju, pa su sami najmoprimci dizali kredite da bi ih opremili i uredili, iako je to bila dužnost Grada Zagreba kao dobrog gospodara", naglasio je odvjetnik Udruge "Ostajemo".

Predsjednica Udruge Stefani Dominiković pozdravila je Odluku Visokog upravnog suda, ocienivši da je "pravedna i ispravna".

"Voljeli bismo da je donesena i ranije i to zbog građana koji su, nažalost, već pogođeni jer su prilikom prelaženja dohodovnog cenzusa i produljivanja ugovora o najmu bili primorani napustiti svoje domove", dodala je.

Vjeruje da će Grad poštivati odluku Suda i "u konačnici u budućnosti prestati udarati na prava i interese postojećih najmoprimaca".

Odvjetnik Karlo Novosel istaknuo je da su odlukom i zaključkom, a koje je ukinuo Sud, posebno bili pogođeni invalidi. Kao najmoprimci preuredili su stanove i prilagodili ih svojim potrebama, a onda je, slikovito je opisao, "jednog dana došao gradonačelnik i rekao da to više tako neće ići".

Takav "nazadan, neiinkluzivan pristup", ustvrdio je Novosel, rezultirao je s niz pokrenutih postupaka, troškovima, štetom koja je nastala ljudima, "a što će nažalost, snositi građani grada".

Iz Udruge zaključno naglašavaju da je "svako postupanje Grada Zagreba po pobijanoj Odluci i Zaključku, poduzeto u posljednjih godinu dana otkad su iste donesene, protuzakonito, te, zapravo, nema pravnu snagu; a za svu nastalu štetu odgovoran je gradonačelnik Tomašević i njegova gradska vlast".