sve manje transakcija

U Zagrebu značajan pad prodaje nekretnina u posljednje dvije godine

27.10.2024 u 10:42

Bionic
Reading

Prema podacima Porezne uprave u Zagrebu je zabilježen čak 6,4 posto manji broj transakcija u odnosu na isti period prošle godine. I 2023. godine se u Zagrebu trgovalo manje nego 2022. godine, i to za 6,1 posto, a unatoč ovim brojkama, cijene unazad dvije godine i dalje rastu

Nestašica stanova na tržištu dugoročnog najma u Zagrebu, prisutna posljednjih godina, najmoprimce ipak nije preusmjerila prema kupnji vlastitih kvadrata. Sasvim je suprotno, ako je zaključiti iz podataka o kupoprodaji nekretnina u prvoj polovini 2024. godine. U njoj je, naime, prema podacima Porezne uprave, zabilježen čak 6,4 posto manji broj transakcija u odnosu na isti period prošle godine, piše Jutarnji list.

I 2023. godine se u Zagrebu trgovalo manje nego 2022. godine, i to za 6,1 posto, a unatoč ovim brojkama, cijene unazad dvije godine i dalje rastu. Tako je, primjerice, rast traženih cijena na zagrebačkom tržištu nekretnina u prošloj godini u odnosu na pretprošlu bio rekordnih 18 posto.

Dubravko Ranilović, direktor i suvlasnik agencije za nekretnine Kastel te predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK kazao je za Jutarnji list da tražene cijene rastu bitno više nego realizirane, dok je zapravo u prvoj polovini ove godine uočeno i bitno usporavanje rasta ostvarenih cijena.