DILANJE FOTOGRAFIJA

Uhićen policajac koji je fotografirao u Vidoševićevoj kući

18.11.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Policija je uhitila policajca koji je Jutarnjem listu dostavio fotografije iz kuće Nadana Vidoševića. Ne navodeći ime dnevnog lista i novinarke kojoj su dostavljene fotografije, policija je na svojim stranicama objavila priopćenje koje prenosimo u cijelosti

Policijski službenici Ravnateljstva policije u koordinaciji s mjerodavnim državnim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje nad policijskim službenikom Ravnateljstva policije zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni policijski službenik 13. studenoga 2013. godine iskoristio svoj položaj službene osobe koja sudjeluje u poduzimanju dokazne radnje pretrage doma i drugih prostorija, a koja se poduzimala u sklopu provođenja kriminalističkog istraživanja nad osumnjičenom osobom.

U skladu s prethodnim dogovorom s novinarkom jednog dnevnog lista, osumnjičeni policijski službenik je prilikom pretrage doma osumnjičenika mobitelom koji koristi načinio nekoliko fotografija predmeta koji su bili od interesa za dokaznu radnju pretrage. Tog istoga dana snimljene fotografije ustupio je novinarki zbog objave u dnevnim novinama.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni policijski službenik predan je pritvorskom nadzorniku, a policija je mjerodavnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu zbog postojanja osnova sumnji da je počinio kazneno djelo zloporabe položaja ili ovlasti.

Sukladno zakonskim odredbama, glavni ravnatelj policije donio je rješenje kojim se osumnjičeni policijski službenik udaljuje iz službe zbog sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti.

Kao što je Ravnateljstvo policije navelo u priopćenju za medije 15. studenoga ove godine, smatramo potrebnim još jednom naglasiti da fotografije koje je osumnjičeni policijski službenik ustupio novinarki nisu nastale provođenjem službenih radnji policije.