'zbog ekstremizma'

Uhićen ratni huškač Igor Strelkov. 'Mesar iz Slavjanska' odveden je u nepoznato

21.07.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Ruski mediji javljaju da je uhićen ratni huškač i bivši 'ministar obrane' tzv. Donecke republike Igor Girkin Strelkov

Ruske su vlasti u petak uhitile Strelkova, a uhićenje je na njegovom profilu na Telegramu potvrdila i njegova supruga Miroslava Reginskaja.

'Danas oko 11.30 u naše mjesto stigli su predstavnici istražnog odbora. Tada nisam bila kod kuće. Ubrzo su, prema riječima vratara, izveli mog supruga i odvezli ga u nepoznato. Od prijatelja sam uspjela saznati da je moj suprug optužen za kršenje članka 282. ruskog kaznenog zakona (ekstremizam). Ne znam ništa o tome gdje je moj suprug, nikome se nije javljao', napisala je.

  • +12
Igor Girkin Strelkov Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Strelkov je bivši agent FSB-a, nasljednika zloglasnog KGB-a, u kojem je proveo 17 godina, a 2012. prebačen je u pričuvu te godinu nakon toga otpušten zbog preustroja. No već 2014. pojavio se na Krimu i u tzv. Doneckoj republici, gdje je organizirao revolt protiv ukrajinske vlasti te pomogao da se te regije odcijepe od Ukrajine. U Doneckoj republici su ga neformalno zvali ministrom obrane, a ostao je zapamćen po zločinima koje su njegovi vojnici počinili u gradu Slavjansku, kako nad Ukrajincima, tako i nad Rusima koji se nisu slagali s njim. Zbog tih zločina zaradio je i nadimak 'mesar iz Slavjanska'. Ukrajinci su zbog njegove uloge u odcjepljenju dijelova države, kao i zločina koje su počinile jedinice pod njegovim zapovjedništvom, za njim raspisale novčanu nagradu od 100.000 dolara.

>>> Za 'mesarom iz Slavjanska' Ukrajina je raspisala izdašnu nagradu, a traže ga i nizozemski istražitelji zbog rušenja malezijskog putničkog aviona: Tko je Igor Strelkov

Međunarodno je postao poznat po jednom od najvećih zločina u novije vrijeme, a riječ je o rušenju aviona Boeing 777 Malaysia Airlinesa iznad Donecke oblasti u srpnju 2014., prilikom čega je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Kako je tportal već pisao, vjerujući da su oborili ukrajinski transportni avion, Strelkov se na društvenim mrežama pohvalio 'uspjehom', a nakon što je ustanovljeno da je srušen civilni avion, smijenjen je i vraćen u Moskvu. Zbog rušenja aviona, u kojem su pretežno bili nizozemski državljani, Nizozemska je protiv njega i još trojice Rusa pokrenula progon, a budu li ikad izvedeni pred sud, prijeti im doživotni zatvor.