MALVERZACIJE U BANCI

Uhićen zastupnik Vučićevih naprednjaka

13.02.2014 u 17:09

Bionic
Reading

Zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u srbijanskom parlamentu i predsjednik Izvršnog odbora Univerzal banke (UB) Dragan Tomić uhićen je u četvrtak zbog zloporaba u toj banci, kojoj je 31. siječnja Narodna banka Srbije (NBS) oduzela dozvolu za rad

Kako su izvijestili beogradski elektronički mediji pozivajući se na policijske izvore, osim Tomića uhićene su još četiri osobe iz Izvršnog odbora Univerzal banke, a sumnjiče se za zloporabe pri odobravanju milijunskih kredita bez sredstava osiguranja i mimo propisane procedure, u pojedinim slučajevima i unatoč negativnom mišljenju kreditnog odbora banke.

Tomić se, prema tvrdnjama izvora "Blica" odmah pozvao na zastupnički imunitet, ali su tužitelj i policija ocijenili da nema na to pravo s obzirom na to da je Skupština Srbije raspuštena zbog prijevremenih izbora, raspisanih za 16. ožujka.

Tomića je nedavno kao glavnog krivca za propast Univerzal banke označio Nebojša Divljan, pojedinačno najveći dioničar te banke koja je 31. siječnja ostala bez dozvole za rad i ušla u stečaj.

Utvrđeno je da se u prethodnom razdoblju financijsko stanje te banke znatno pogoršalo te da je banka dospjela u stanje ugrožene likvidnosti i kontinuiteta poslovanja.

Nakon odluke NBS o oduzimanju dozvole Tomić je tada, u svojstvu predsjednika Izvršnog odbora UB, izjavio da je ta odluka Narodne banke Srbije "preuranjena" i da su "u tijeku bili razgovori s tri potencijalna partnera za dokapitalizaciju banke".

U povodu uhićenja Tomića i skupine osumnjičenih članova uprave Univerzal banke, do kojega dolazi u jeku izborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore, vođa naprednjaka i srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vlast uspjela zaustaviti državni kriminal i poručio da moraju odgovarati svi koji su u to upleteni te da "stranačke knjižice neće nikoga zaštititi".

On je napomenuo da su osim Univerzal banke postojale još tri - Agrobanka, Privredna banka i Razvojna banka Vojvodine, u kojima su se krediti uzimali bez ikakvih instrumenata osiguranja, a ukupni gubitak je veći od milijardu eura.

"Uradili smo ono što je najgore za one koji su na vlasti, ali dobro je za državu. Srbija mora postati normalna zemlja sa zdravim gospodarstvom ", rekao je Vučić.