izbornici

Ujedinjeni u vjeri, suprostavljeni na klupi: Marca se raspisala o duhovnom životu Dalića i de la Fuentea

15.06.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Izbornici Hrvatske i Španjolske; Zlatko Dalić i Luis de la Fuente, osim nogometom, zaokupljeni su i vjerom. Uoči večerašnje utakmice u 18 sati na EP-u u Njemačkoj španjolska Marca pozabavila se njihovom duhovnom stranom

Za Dalića pišu da je odmalena blizak Crkvi te da je još kao dječak bio ministrant.

'Pokraj kuće mojih roditelja bio je franjevački samostan na Gorici. Prije, nego li sam postao ministrant, rado sam išao na misu, majka me učila i upućivala u vjeru. Vjernik sam i tako odgajam svoju djecu, pokušavam ići na euharistiju uvijek sa sobom nosim krunicu i kad osjećam da prolazim kroz teško vrijeme, stavim ruku u džep. Držim se toga i onda je sve lakše', citira Marca Dalića.

Ta Dalićeva vjerska strana, ona zbog koje uvijek ima krunicu pri ruci, obilježila je igrača kojeg je vodio. Argentinac Rubén Cecco bio je pod njegovim vodstvom u Dinamu iz Tirane.

'U kući imam Bibliju i krunicu koje mi je poklonio Dalić. Donio mi je iz Vatikana. Uvijek je tražio da imam vjeru u Boga. Za sve što sam napravio u svom životu dugujem svojoj vjeri', objasnio je Cecco u intervjuu za Radio Mitre u Rosariju.

Španjolski izbornik također živi svoju vjeru. 'Religiozan sam jer sam to odlučio biti. Dolazim iz religiozne obitelji, ali tijekom života sam imao mnogo dvojbi i bio sam daleko od vjere. U jednom trenutku svog života odlučio sam se ponovno zbližiti i osloniti na Boga jer bez vjere ništa ne bi imalo smisla', rekao je u intervjuu za El Mundo.

Njegov način poimanja života ogleda u nogometu, a izjava koja je uzburkala duhove je: "Kada radim popis igrača, vodim računa da su to dobri ljudi. Dajte mi dobre ljude, a ja ću se pobrinuti za ostalo."

Na Svjetskom prvenstvo 2006. godine u Njemčakoj na olimpijskom stadionu gdje će se danas sastati Hrvatska i Španjolska svečano je otvorena kapelica. Soba za molitvu nalazi se ispod glavne tribine, između prostora za sportaše i VIP soba. Na sto četvornih metara popisani biblijski stihovi na 18 jezika. Prije utakmica održavaju se vjerski obredi, a kada nema utakmica, kapelica stadiona je otvorena za krštenja, vjenčanja i sprovode.