udar za moskvu

Ukrajina napala veliki naftni terminal na Krimu: 'Rat je ušao u ključnu fazu'

07.10.2024 u 14:10

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska u ponedjeljak je objavila da je pogodila veliki naftni terminal na Krimu, a on opskrbljuje gorivom ruske ratne napore. U međuvremenu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da je rat ušao u ključnu fazu

Obje strane suočene su s pitanjem kako održati svoj skupi rat iscrpljivanja — sukob koji je započeo ruskom sveobuhvatnom invazijom na Ukrajinu u veljači 2022. i koji ne pokazuje znakove skorog rješenja, piše AP.

Glavni stožer Ukrajine objavio je na društvenim mrežama da je naftni terminal u Feodosiji, na južnoj obali poluotoka Krima pod ruskom okupacijom, opskrbljivao rusku vojsku gorivom te da je napad dio tekućih napora da se 'podriva vojna i gospodarska moć Ruske Federacije'.

Ruske vlasti u Feodosiji, gradu na obali Crnog mora, izvijestile su u ponedjeljak ujutro o požaru na terminalu, ali nisu navele što bi mogao biti uzrok.

Ukrajina napada ključne točke ruske ofenzive

Ukrajina sve češće napada ključna pozadinska područja za rusku ofenzivu, sada već u trećoj godini sukoba. Razvila je bespilotne letjelice dugog dometa koje pogađaju skladišta nafte, rafinerije i vojne objekte.

Cilj Ukrajine je smanjiti sposobnost Rusije da podrži svoje jedinice na prvoj crti, posebno u istočnoj regiji Doneck, gdje glavni ruski napori na bojnom polju opterećuju ukrajinske snage.

Kijev još uvijek čeka odgovor svojih zapadnih partnera na ponovljene zahtjeve za dalekometnim oružjem, a koje bi bilo korišteno za napade na ciljeve unutar Rusije.

Čeka se rasplet sastanka u zračnoj bazi Ramstein

Razvoj događaja po tom pitanju mogao bi uslijediti sljedećeg vikenda u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, kada se očekuje sastanak obrambenih čelnika iz više od 50 zemalja partnera, koji koordiniraju vojnu pomoć Ukrajini.

Sukob je uglavnom prerastao u rat iscrpljivanja i zahtijeva velike količine streljiva. Zelenski je kasno u nedjelju izjavio da je rat u 'vrlo važnoj fazi' jer ukrajinska vojska naporno radi na zadržavanju brojčano jačih ruskih snaga na istoku te istodobno održava položaje u ruskoj pograničnoj regiji Kursk, koju je zauzela prije dva mjeseca.

Ukrajina treba 'izvršiti pritisak na Rusiju na način koji će je natjerati da shvati da rat neće donijeti ništa', rekao je Zelenski u videoizjavi. 'Nastavit ćemo pojačavati pritisak na Rusiju — jer jedino snagom možemo približiti mir', dodao je.

Rusija ispaljuje projektile na Kijev

U međuvremenu je Rusija preko noći ispalila šest projektila različitih tipova i 74 drona Šahid na Ukrajinu, objavile su ukrajinske zračne snage.

Krhotine projektila pale su u tri kijevska okruga, uzrokujući manju štetu na civilnoj infrastrukturi i izazvavši požar, izjavio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Rekao je da nema ozlijeđenih. Tri krhotine projektila pale su na dječji vrtić, dodao je, ne navodeći detalje.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je tijekom noći oborilo gotovo dvadesetak ukrajinskih dronova.