rusi u zaletu

Kako je Ukrajina izgubila grad tvrđavu i što to znači za nastavak rata?

02.10.2024 u 18:28

Bionic
Reading

Nakon više od dvije i pol godine neprekidnih borbi, ruske snage uspjele su zauzeti Vuhledar, strateški važnu točku na jugozapadu ukrajinske regije Doneck. Pad ovog utvrđenog grada, koji se od ožujka 2022. nalazio na prvoj liniji bojišnice, ima značajnu simboličnu, ali i potencijalno dalekosežnu vojnu važnost za daljnji tijek sukoba u Ukrajini

Iako zauzimanje Vuhledara trenutno ne predstavlja neposrednu prijetnju ukrajinskoj obrani u Donbasu, njegov gubitak otvara mogućnost za nove ruske ofenzive na ključne logističke centre i dugoročno može oslabiti obrambene kapacitete ukrajinske vojske.

Borbe za Vuhledar: Više od dvije godine otpora

Borbe za Vuhledar započele su u ožujku 2022., kada su ukrajinske snage ušle u grad da bi uspostavile obrambene položaje. Ovaj grad na uzvisini brzo je postao jedan od ključnih obrambenih bastiona Ukrajine, osiguravajući pristupe prema logističkim centrima u južnom Donbasu, posebno prema gradu Kurahove, ključnom za opskrbu ukrajinskih snaga u regiji.

Ruske snage, uglavnom sastavljene od jedinica Istočnog vojnog okruga, više su puta pokušale probiti njegovu obranu, no bez uspjeha.

Tijekom zime 2022.-2023., ruske trupe, uključujući mornaričko pješaštvo, doživjele su teške gubitke. Njihovi oklopni konvoji stradali su prolazeći kroz minska polja, a nedostatak bočne potpore rezultirao je povlačenjem iz predgrađa Vuhledara. Unatoč teškim gubicima, ruske snage nisu odustale od pokušaja da ga zauzmu, svjesne njegove strateške važnosti.

U rujnu 2024. godine Rusi su pokrenuli odlučujući napad s istoka i zapada, gotovo potpuno okruživši Vuhledar. Ukrajinske snage, predvođene 72. mehaniziranom brigadom, izdržale su nekoliko tjedana pod teškom vatrom, no konačno su bile prisiljene povući se da bi izbjegle potpuno okruženje. Ruski izvori 30. rujna objavili su snimke na kojima se vide njihove trupe kako slobodno prolaze kroz grad i podižu zastave na zgradama bez znakova borbe, što sugerira da su se ukrajinske snage već povukle.

Strateško značenje Vuhledara

Vuhledar je od početka invazije imao iznimno važan strateški položaj. Smješten je na uzvisini s koje se pruža jasan pogled na okolnu ravnicu, što ga čini idealnim za promatranje i obranu. Visoke zgrade u gradu i obližnjim rudnicima služile su ukrajinskim snagama kao promatračke točke za dronove i artiljeriju, a podrumi i rudnici pružali su sklonište za pješaštvo.

Za ruske snage Vuhledar je predstavljao ključnu prepreku za napredovanje prema sjeveru i osiguranje logističkih linija kroz južni Donbas. Grad se nalazi u blizini željezničke pruge Doneck-Volnovaha-Mariupolj, a ona bi, nakon zauzimanja Volnovahe i Mariupolja, mogla poslužiti kao alternativna ruta za opskrbu okupiranih dijelova Ukrajine preko Krima. No zbog blizine bojišnice korištenje te željeznice bilo je nemoguće sve dok Vuhledar nije bio pod ruskom kontrolom.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, rusko zapovjedništvo odlučilo je izgraditi novu željeznicu iz Rostovske regije prema Volnovahi, čime su riješili logistički problem, ali strateška važnost Vuhledara za daljnje operacije i dalje je ostala ključna.

Što pad Vuhledara znači za Ukrajinu?

Gubitak Vuhledara nije samo simboličan udarac za ukrajinsku vojsku, već može imati i ozbiljne dugoročne posljedice za njezine operacije na jugoistoku zemlje. Ukrajinske snage koje su branile grad, uključujući 72. mehaniziranu i 79. zračno-desantnu brigadu, povukle su se na sjeverne položaje te će pokušati organizirati novu obranu. Njihova taktika, koja uključuje napade na ruske snage dok prelaze otvoreni teren, mogla bi i dalje biti učinkovita, ali puno će ovisiti o stanju i moralu postrojbi nakon povlačenja.

Posebno zabrinjava situacija zapadno od Vuhledara, gdje relativno slabe ukrajinske snage brane područje oko ruskog okupiranog sela Prečistivka. Ruske trupe mogle bi iskoristiti ovo područje za pokretanje napada na sljedeću ukrajinsku utvrdu – Veliku Novosilku, a ona ima strateško značenje na granici regija Doneck i Zaporižja.

Ako ruske snage uspiju zauzeti ovu utvrdu, to bi moglo dodatno oslabiti ukrajinske obrambene linije u regiji Zaporižja, iznimno važne za održavanje kontrole nad južnim dijelovima zemlje.

Dugoročne posljedice

Iako zauzimanje Vuhledara ne predstavlja neposrednu prijetnju za ukrajinsku obranu u Donbasu, ono može imati dugoročne implikacije. Grad je služio kao jedno od najvažnijih ukrajinskih uporišta na jugu Donecke regije, a njegova obrana omogućila je Ukrajini da uspori rusko napredovanje i ometa logistiku. Sada, kada je Vuhledar pod ruskom kontrolom, imaju priliku konsolidirati svoje položaje i pripremiti se za daljnje napade na ukrajinska utvrđenja u regiji.

Pad Vuhledara također znači da ukrajinske snage moraju prilagoditi svoju strategiju, posebno u kontekstu novih ruskih napada na logističke centre poput grada Kurahove. Iako ukrajinska vojska i dalje drži ključne dijelove južnog Donbasa, gubitak Vuhledara ukazuje na sve veću prijetnju za dugoročno održavanje obrambenih linija u tom dijelu zemlje.

Rusija, s druge strane, i dalje pokušava osigurati kontrolu nad ključnim teritorijima kako bi ojačala svoju logistiku i omogućila napredovanje prema strateški važnim ciljevima. Pad Vuhledara ne znači trenutni kolaps ukrajinske obrane, no dugoročne posljedice za ukrajinske snage mogle bi biti ozbiljne ako Rusija iskoristi ovaj uspjeh za daljnje ofenzivne operacije.