kriza na više frontova

'Grad tvrđava' pred padom, ali nije to jedina loša vijest za Ukrajince: Rusi prodiru na sve strane

01.10.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Ruska ofenziva na grad Vuhledar, poznat kao ukrajinski 'grad-tvrđava' u južnom Donbasu, posljednjih je dana postala glavna tema vojnih analiza, zasjenivši događaje na ostalim dijelovima bojišnice. Dok ruske snage napreduju i polako opkoljavaju grad, ukrajinska vojska suočava se s krizama na više frontova, uključujući područja Pokrovska, Selidova, Toretska i Kupjanska

Opkoljavanje Vuhledara

Vuhledar, ključni grad na bojišnici, postao je središnja točka ruskog napada. Grad je gotovo potpuno okružen, a opskrba preostalih ukrajinskih branitelja postaje sve teža. Ruske snage napreduju iz više smjerova: sa sjeveroistoka su ušle u stambene dijelove na periferiji, dok su sa zapada, nakon što su zauzele selo Prečistivka, presjekle ukrajinske opskrbne linije, guverner ukrajinske regije Doneck rekao je da su ruske trupe stigle gotovo do samog središta grada.

Jedina cesta kojom bi se ukrajinske snage mogle povući, autocesta Vuhledar-Bohojavlenka, pod stalnim je napadima dronova i artiljerije. Postoji i mogućnost da ruske snage koriste protutenkovske rakete kratkog dometa za ciljanje ove ceste, što dodatno otežava povlačenje. Zbog ove situacije, ukrajinski vojni stručnjaci pozivaju na hitnu evakuaciju garnizona kako bi se izbjegli daljnji gubici, navodi u analizi neovinski ruski portal Meduza.

No, umjesto povlačenja, ukrajinsko je vojno zapovjedništvo iznenadilo odlukom da zamijeni zapovjedništvo 72. mehanizirane brigade, koja već gotovo tri godine brani Vuhledar. Iako razlozi za ovu odluku nisu jasni, čini se da su branitelji ostavljeni u iznimno teškoj situaciji, bez jasne strategije za izvlačenje iz grada.

Selidove i Kurakhove: Novi frontovi

Dok borbe za Vuhledar dominiraju naslovnicama, nova kriza se razvija na jugu. Ruske snage odlučile su izbjeći frontalni napad na grad Selidove te su umjesto toga započele manevar zaokruživanja s juga. Uspješno su zauzele grad Ukrainsk te trenutno vode borbe za kontrolu nad obližnjim selima Hirnik i Tsukurine.

Ako ruske snage ostvare proboj na ovom području, mogle bi stići do zapadnog ruba Kurakhovskog rezervoara, čime bi ozbiljno ugrozile grad Kurakhove, koji je ključno logističko središte ukrajinskih snaga u južnom Donbasu. Istovremeno, druga ruska skupina već je napredovala blizu istočnog ruba rezervoara, što dodatno pogoršava situaciju za ukrajinsku vojsku.

Pokrovsk: Nastavak ofenzive

Nakon nekoliko tjedana operativne stanke, ruske snage ponovno su pokrenule ofenzivu na Pokrovsk i okolna naselja. Zauzimanjem Novohrodivke i većeg dijela Hrodivke, ruske trupe sada pokušavaju preuzeti kontrolu nad selima između tih gradova. Njihove prednje jedinice već su u selu Mikolaivka, koje se nalazi na samom rubu urbane zone Pokrovska i Mirnohrada. Ovaj napad dodatno ugrožava ukrajinske položaje na ovom dijelu bojišnice, a Pokrovsk, kao važno industrijsko središte i prometna čvorišna točka, postaje sljedeća meta ruskih snaga.

Toretsk: Nova prijetnja sa zapada

U centru Toretska vode se teške borbe, dok ruske snage polako napreduju u pokušaju da preuzmu kontrolu nad gradom. Iako su ukrajinske snage pružile relativno uspješnu obranu u samom središtu grada, situacija bi se mogla drastično promijeniti. Ruske trupe su, naime, uspjele probiti ukrajinske linije sa zapada. Ovaj dodatni pritisak na ukrajinsku obranu otežava zadržavanje ključnih položaja i dodatno opterećuje ionako iscrpljene branitelje.

  • +26
Ukrajinski vojnici Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kupjansk: Ruske snage blizu rijeke Oskil

U regiji Kupjanska, ruske snage približavaju se svom glavnom cilju - zauzimanju rijeke Oskil i njenih prijelaza. Njihove jedinice nalaze se samo nekoliko kilometara od rijeke, a ukoliko do nje stignu, ukrajinska opskrbna situacija postat će još teža. Iako bi zauzimanje rijeke Oskil stvorilo dodatne probleme za ukrajinsku stranu, obrambene linije duž istočne obale rijeke, kao i kod Kupjanska i Borove, pružaju određenu nadu da će ukrajinske snage uspjeti usporiti ruski napredak.

Vovchansk: Napredak ukrajinskih snaga

U regiji Vovčanska, ukrajinske snage uspjele su istjerati rusku vojnu jedinicu iz važnog stambenog kompleksa kod tvornice agregata. Ovaj napredak mogao bi olakšati opskrbu ukrajinskih snaga u centru grada, no situacija ostaje neizvjesna.

  • +5
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Virginie Nguyen Hoang / AFP

Iako su postigli određeni uspjeh, malo je vjerojatno da će ukrajinske snage uskoro potpuno osloboditi Vovčansk. Grad ostaje u rukama ruskih snaga, a sukobi se nastavljaju u okolici.

Ruska regija Kursk: Ukrajinska ofenziva usporava

S druge strane granice, u ruskoj regiji Kursk, ukrajinske snage ostaju aktivne. Međutim, njihova ofenziva u ovom području naišla je na žestok ruski otpor. Iako su uspjeli zaustaviti ruski napad na Sudzhu, ukrajinske brigade koje su pokušale napredovati prema Gluškovu suočavaju se s čvrstom ruskom obranom oko sela Veseloe.

Nakon nekoliko tjedana bez značajnih napredaka, situacija u regiji Kursk ostaje pat-pozicija, bez jasne naznake kako će se dalje razvijati.