modificirano oružje

Ukrajinci testirali prvu kliznu bombu domaće izrade, evo o čemu je riječ

09.09.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Nakon što su Rusi desetkovali ukrajinsku vojsku prerađujući stare bombe sovjetske proizvodnje u tzv. klizne bombe, Ukrajinci su, pritisnuti velikom potrebom, a premalim isporukama zapadnih saveznika, kao i još uvijek važećim ograničenjima za napade zapadnim naoružanjem na ruski teritorij, odlučili krenuti istim stopama. Tako su u lipnju najavili da će proizvoditi vlastite klizne bombe, a prema objavljenim fotografijama, one su već u testnoj fazi

Rusi već mjesecima bacaju prerađene klizne bombe KAB, težine 500, 1500, pa i 'čudovišnih' 3000 kilograma na ukrajinske položaje te njima braniteljima nanose ogromne gubitke, a prema procjenama, mjesečno ih bace oko tri tisuće komada. Riječ je o prerađenim bombama koje su bile namijenjene za vertikalno ispuštanje, a na njih su postavljena krila, kao i GPS sustav za navođenje, čime su im znatno povećani domet i preciznost. Takvo prerađivanje je relativno jeftino, a u svakom slučaju znatno je jeftinije od kupovine novih dalekometnih bombi sličnih karakteristika.

Klizne bombe koje bacaju Rusi jedno su od najrazornijih oružja dosad korištenog u ratu u Ukrajini i dobrim dijelom zaslužne su za ruski napredak na bojištu, pogotovo kod Avdiivke, gdje je i počela njihova masovnija upotreba, a njima je taj grad praktički sravnjen sa zemljom.

Ukrajina dobiva nove klizne bombe od SAD-a i Francuske, ali u nedovoljnim količinama i uz ograničenja da ih se ne smije koristiti za napade na ciljeve na ruskom teritoriju, pa je u lipnju prvi čovjek ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, general Serhij Holubcov, najavio da će Ukrajina krenuti s proizvodnjom vlastitih modifikacija za izradu kliznih bombi. Ovih dana Ukrajinci su objavili video testiranja klizne bombe domaće proizvodnje. Na snimci se vidi da je nosi avion bombarder Su-24M, a u objavi ukrajinskog ratnog zrakoplovstva na društvenoj mreži Telegram kaže se da je bio u pratnji aviona dvosjeda Su-27UB, iz kojeg je video i snimljen.

Izvor: Društvene mreže / Autor: VIDEO MILITARNYI NEWS

'Bombarder izvodi probni let da bi se testirala nova klizna bomba', piše u objavi na Telegramu. Video pokazuje najvjerojatnije sovjetsku bombu, na koju su ukrajinski inženjeri postavili improviziranu strukturu, čime se pretvara u kliznu bombu. Vidljivo je da ima sklopiva krila i zaobljenu aerodinamičku oblogu, što poboljšava njezine aerodinamičke karakteristike, odnosno smanjuje otpor zraka tijekom leta, kako ispod krila aviona, tako i tijekom napada na metu, piše ukrajinski portal Militarnyi.

  • +3
Ilustrativna galerija/Američke klizne bombe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ian Recchio

U repnom dijelu nalazi se pretinac s upravljačkim površinama (kormilima) u obliku slova X i, sudeći po videu, može se pretpostaviti da je riječ o raketnom pojačivaču na kruta goriva ili mlaznom motoru. Upotrebom dodatnog akceleratora povećava se domet bombe i smanjuje opasnost od obaranja posade vatrom neprijateljske protuzračne obrane. Forbes piše da je moguće da su Ukrajinci kopirali francuski Hammer, čijim su karakteristikama zadovoljni, ali ne i isporučenim količinama od samo 50 komada na mjesec.

Svojom proizvodnjom kliznih bombi, koje bi trebale imati domet od oko 60 kilometara, Ukrajina bi smanjila ovisnost o američkoj i francuskoj pomoći u tom segmentu te bi mogla gađati ciljeve na ruskom teritoriju poput aerodroma, skladišta naoružanja i infrastrukture, no s proizvodnjom će moći početi tek nakon uspješno izvedenih testova.