jeftino, a dobro

Rusi imaju primitivne mjere za zbunjivanje raketa, zaintrigirale su Pentagon

30.09.2024 u 06:04

Bionic
Reading

Aktualni napori Rusije da zavaraju ukrajinske krstareće rakete i sustave za automatsko prepoznavanje ciljeva nadilaze sve dosad viđene taktike. Nakon što je prošlog ljeta otkriveno da ruska Crnomorska flota premazuje svoje brodove posebnom bojom kako bi zbunila operatere ukrajinskih bespilotnih letjelica, Pentagon je ovih dana potvrdio da Moskva već neko vrijeme koristi primitivno, ali efikasno rješenje da bi na stajankama zračnih baza zaštitila svoje borbene avione, prije svega strateške bombardere. Evo o čemu je riječ

Više ruskih vojnih aviona, uključujući strateške bombardere tipa Tu-95 i Tu-160, primijećeno je prošle godine s automobilskim gumama postavljenim na njihovim krilima. Svrha nije bila odmah jasna, ostavljajući prostora za razne teorije i nagađanja. Dok su neki analitičari sugerirali da bi gume mogle biti namijenjene za zbunjivanje tragača projektila, drugi su ocijenili da je riječ o najobičnijim fizičkim štitovima za letjelice.

Na nedavno održanom okruglom stolu o umjetnoj inteligenciji i srodnim tehnologijama, koju je održao američki think tank Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), časnica Središnjeg zapovjedništva SAD-a (CENTCOM) Schuyler Moore potvrdila je rusku upotrebu automobilskih guma za ometanje ukrajinskih napada na njihove zračne baze.

Moore je trenutno glavna tehnička direktorica CENTCOM-a, a prethodno je bila glavna časnica za strategiju Središnjeg zapovjedništva mornaričkih snaga SAD-a (NAVCENT) te ima zadaću eksperimentirati metodama s ciljem integracije novih sposobnosti vođenih umjetnom inteligencijom i besposadnim sustavima u svakodnevnim pomorskim operacijama na Bliskom istoku. Premda su njezin djelokrug visokotehnološka dostignuća u suvremenom ratovanju, Moore se u svojim analizama susreće i s daleko jednostavnijim protumjerama koje koriste američki oponenti.

Govoreći na okruglom stolu kao dijelu šire rasprave o modelima umjetne inteligencije i skupovima podataka, Moore je kazala da je rusko postavljanje guma na krila aviona neka vrsta klasičnog pribjegavanja dostupnim rješenjima. 'Ako postavite gume na vrhove krila aviona, većina računalnih modela vida ima poteškoća u prepoznavanju obrisa meta', pojasnila je.

Problem učinkovitost u budućim ratovima

O primitivnoj, ali vrlo učinkovitoj ruskoj metodi zaštite prvi je pisao dobro informirani portal The War Zone prošle jeseni, nakon što je zamijećeno da su bombarderi Tu-95 i Tu-160 prekriveni gumama u zračnoj bazi Engels. Otkriće te metode zaštite uslijedilo je poslije brojnih dalekometnih ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama na bazu koja se nalazi oko 480 kilometara od granice s Ukrajinom. Idućih mjeseci ukrajinske tajne službe snimile su i druge tipove ruskih aviona prekrivenih gumama.

Otprilike u isto vrijeme pokazalo se da su ukrajinske snage počele koristiti kopnenu varijantu domaćeg protubrodskog krstarećeg projektila Neptun, a koji se lansira sa zemlje i koristi infracrveni pretraživač. Prije kopnene upotrebe Neptuna, ukrajinske zračne snage počele su sa Zapada primati gotovo identične krstareće rakete Storm Shadow i SCALP-EG, a one također koriste infracrvene tražilice za pronalaženje svojih ciljeva u završnim fazama leta.

Dok su neki sugerirali da bi gume mogle pružiti određeni stupanj dodatne fizičke zaštite od bespilotnih letjelica i drugih prijetnji, The War Zone detaljno je pojasnio da je ta taktika najvjerojatnije povezana sa zbunjivanjem slikovnih infracrvenih tragača na ukrajinskim projektilima. Tragači ove vrste imuni su na radiofrekvencijsko ometanje u elektroničkom ratovanju i skeniraju potencijalne mete kako bi provjerili svoj unaprijed učitan arhiv podataka, pasivno čineći oružje opremljeno njima težim za otkrivanje.

Zapadni analitičari ukazuju na to da su se u Ukrajini unazad nekoliko mjeseci počele pojavljivati i druge mogućnosti ciljanja vođene umjetnom inteligencijom. One će se, smatraju stručnjaci, nastaviti razmnožavati i to na mnogo manje složenim platformama koje se mogu masovno primijeniti, poput sveprisutnih dronova kamikaza.

Moore iz CENTCOM-a iznijela je taktiku upotrebe guma kao primjer toga zašto sustavi ciljanja, vođeni umjetnom inteligencijom, moraju koristiti modele i skupove podataka koji su na različite načine lako dostupni. Pritom je naglasila da ti modeli i skupovi podataka moraju biti što je moguće bliže taktičkom pristupu napada, a sve da bi uistinu bili učinkoviti u budućnosti.

Dragocjena ukrajinska iskustva

'Ne kažem da trebamo imati interni tim za razvoj umjetne inteligencije. Ono što trebamo je bolje uključivanje korisnika u postojeće modele prikupljanja podataka putem računalnog vida', pojasnila je Moore. 'To znači da korisnici moraju znati označavati nove skupove podataka poput nesvakidašnjih guma, a za koje misle da su relevantni za njih. Moraju biti u mogućnosti valorizirati te skupove da bi zatim prekvalificirali oružani sustav da provodi potragu za metom', kazala je stručnjakinja koju prenose brojni strani mediji.

Analitičari smatraju značajnom još jednu metodu kojoj pribjegavaju Rusi u ratu s Ukrajinom. Iako Moore to nije izravno spomenula, Rusija je počela bojenjem stvarati siluete zrakoplova na pistama svojih zračnih baza, ponovno najvjerojatnije kako bi pokušala zbuniti tragače na projektilima i odagnati ih od stvarnih meta. Valja podsjetiti da su Rusi prošle godine počeli koristiti taktiku bojenja za borbene brodove, ali i upotrebljavati druge vrste fizičkih mamaca za neprijateljsku paljbu.

  • +2
Ruski bombarderi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Ured predsjednika Ukrajine

Zapažanja iz aktualnog ukrajinsko-ruskog sukoba relevantna su za američku vojsku, i to ne samo kada je riječ o ciljanju neprijateljskih meta korištenjem sposobnosti vođenih umjetnom inteligencijom. Američka vojska trenutno je prvenstveno usredotočena na pripreme za moguće sukobe s Kinom u indopacifičkoj regiji. Kao rezultat toga, Pentagon je počeo ponovno oživljavati interese za kapacitete i taktike kamuflaže, prikrivanja i obmane u svjetlu značajno rastućih kineskih obavještajnih, nadzornih i izviđačkih sposobnosti (ISR), osobito u svemiru. Pritom valja naglasiti da je umjetna inteligencija već napredovala do točke u kojoj se za pronalaženje meta koriste javno dostupne komercijalne satelitske snimke.

O tome je ovih dana govorio i general Svemirskih snaga SAD-a (USSF) Michael Guetlein, inače zamjenik načelnika svemirskih operacija (VCSO). Prema Guetleinu, potencijalni protivnik poput Kine sposoban je upotrijebiti niz informacijskih mreža kako bi suparnika držao u opasnosti na velikim udaljenostima. S njim se slaže načelnik stožera Zračnih snaga SAD-a (USAF), general David Allvin, a koji je prošlog kolovoza na Sveučilištu Hudson ukazao na potrebu za sofisticiranim rješenjima da bi se zbunili napredni protivnički algoritmi.

Analitičari zaključuju kako je malo vjerojatno to da bi Amerikanci po uzoru na Ruse mogli u potencijalnom sukobu s Kinom koristiti gume za zbunjivanje protivničkih projektila, ali upozoravaju da na vidiku zasad nema konkretnog pristupa za sofisticirano oponašanje optičkog, akustičkog, termičkog i radarskog potpisa nekog visokovrijednog borbenog objekta u doba umjetne inteligencije.