rat na istoku

Ukrajinci značajnu pomoć dobivaju izvana, ali obranu financiraju i sami - evo kako

22.05.2024 u 14:49

Bionic
Reading

Ukrajinski građani, poduzeća i banke kupili su više od 25 milijardi dolara domaćih državnih obveznica od početka ruske invazije 2022., izvijestilo je u srijedu ukrajinsko ministarstvo financija

Invazija koja je u tijeku snažno je opteretila ukrajinsko gospodarstvo i proračunske potrebe, prisiljavajući vladu da traži dodatne izvore sredstava u zemlji i inozemstvu, a novac prikupljen prodajom obveznica odigrao je važnu ulogu u održavanju financijske stabilnosti Ukrajine tijekom rata, navodi ministarstvo u priopćenju za javnost, što prenosi Kyiv Independent.

'Zahvaljujući sredstvima od domaćih državnih obveznica, uspjeli smo financirati više od 200 dana naše sigurnosti i obrane, što je ekvivalentno 15 posto ukrajinskog BDP-a (bruto domaćeg proizvoda) u 2023.', rekao je ministar financija Serhij Marčenko.

'Ulaganja u državne obveznice postala su drugi najveći izvor financiranja državnog proračuna nakon međunarodne pomoći', dodao je. Ukrajina je prošle godine primila 42,5 milijardi dolara vanjskog financiranja. Državna obveznica oblik je obveznice koju izdaje država s obvezom plaćanja periodične kamate, a koja se naziva kuponska isplata, i otplate nominalne vrijednosti na datum dospijeća.

  • +10
Ukrajinska artiljerija Izvor: EPA / Autor: Henning Bagger

Trenutno je u prometu više od 40 milijardi dolara domaćih državnih obveznica, pri čemu na komercijalne banke otpada 42,2 posto, na Narodnu banku Ukrajine 41,5 posto, pravne osobe 10 posto, fizičke osobe 3,8 posto, nerezidente 2,4 posto, a teritorijalne zajednice 0,1 posto, priopćilo je ministarstvo. Opseg ulaganja pojedinaca porastao je 600 puta od 2016., a više od 2,4 puta od izbijanja rata 24. veljače 2022. godine. Između siječnja 2022. i ožujka 2024. prihod od kupona od 31,5 milijardi hrivnji (790 milijuna USD) isplaćen je ukrajinskim fizičkim i pravnim osobama te 19 milijardi hrivnji (480 milijuna USD) strancima, navodi se u priopćenju.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia
sve osim nogometa

Učitavanje...