kompaktno i prezicno

Ukrajincima stiže protuotrov za iranske dronove: Što znamo o 'vampirima'

12.12.2023 u 20:22

Bionic
Reading

Američko mornaričko zapovjedništvo za zračne sustave (NAVAIR) objavilo je ovih dana da će Ukrajina do kraja prosinca dobiti svih 14 sustava za borbu protiv dronova tipa Vampire, naručenih u sklopu vojne pomoći. Kako je izvijestio NAVAIR, oni su posebno razvijeni za Ukrajinu te namijenjeni za otkrivanje i presretanje bespilotnih letjelica, uključujući iranski Šahid-136, koji Rusi naveliko koriste za napade na tu zemlju. Donosimo više o mobilnom raketnom sustavu koji proizvodi američki L3Harris

Tiskovna služba američkog NAVAIR-a objavila je na svojim stranicama da se razvoj, proizvodnja i isporuka sustava Vampire odvijaju u iznimno kratkom vremenskom roku pod vodstvom PMA-242, ureda Ratne mornarice SAD-a, odgovornog za nabavu, razvoj i održavanje osjetljivog udarnog oružja.

'Isporučili smo prva četiri sustava u samo šest mjeseci koristeći inovativnu strategiju ugovaranja i marljivo radeći kako bismo išli u korak s brzim razvojem sustava', izvijestio je Kevin Raspet, zamjenik voditelja programa inozemne vojne prodaje iz ureda PMA-242. Valja dodati da je riječ o paketu vojne pomoći vrijednom 40 milijuna dolara i dogovorenom još u srpnju ove godine, međutim proteklog ljeta broj sustava namijenjenih Ukrajini bio je nepoznanica.

Vampire je kompaktna i paletizirana platforma za lansiranje raketa novijeg datuma razvoja i proizvodnje. Terensko testiranje započelo je 2021., a u ljeto 2022. tvrtka L3Harris nastavila je s testiranjem ciljnog dometa i njegove ukupne pouzdanosti.

Za instalaciju dovoljan pick-up

Sastoji se od senzorske kugle i lansera preciznog sustava za uništavanje meta, tzv. APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System), koji koristi lasersko navođenje, a u postizanju preciznosti pomaže mu neovisni stabilizirani ciljnički sustav pružajući dodatne mogućnosti u obavještajnim, nadzornim i izviđačkim operacijama. Vampire je prijenosan i može se instalirati na različita vozila, uključujući ona civilna terenska poput pick-upa.

Riječ je o sustavu koji je dizajniran tako da svojim pristupačnim modularnim rješenjem i otvorenom arhitekturom dodatno naoruža netaktička vozila. Za instalaciju su potrebne dvije osobe te za otprilike dva sata mogu upogoniti Vampire koristeći alat koji dolazi u prijenosnom paletiziranom paketu. Uz to, može se vrlo lako konfigurirati za ispunjavanje specifičnih korisničkih zahtjeva.

Osnova Vampirea je vođeni APKWS projektil kalibra 70 milimetara tvrtke BAE Systems. Projektili su opremljeni blizinskim upaljačem za presretanja ciljeva u zraku s ugrađenim radiofrekvencijskim senzorom za povećanje učinkovitosti. APKSW u tipu AGR-20, koji također dolaze u Ukrajinu, zapravo su pretvorba nevođenih raketa Hydra 70 s kompletom za lasersko navođenje kako bi se čitav sustav pretvorio u precizno vođeno streljivo (PGM).

Lov na leteće mete u svako doba dana

Važno je istaknuti da APKWS ima za trećinu nižu cijenu i trećinu težine trenutnog inventara laserski navođenog oružja, uz niži učinak, pogodniji za izbjegavanje kolateralne štete, dok je osoblju potrebna četvrtina vremena za utovar i istovar od konkurenata. Za otkrivanje cilja, lansiranje i navođenje projektila koristi se pak sustav snimanja male težine tipa MX-10 kanadskog proizvođača WESCAM-a, a košta oko 400.000 dolara.

Prema navodima proizvođača, sustav Vampire omogućit će ukrajinskim kopnenim snagama otkrivanje i obaranje neprijateljskih bespilotnih letjelica, kao i gađanje pojedinih protivničkih kopnenih ciljeva poput lakih vojnih vozila.

Za ukrajinske oružane snage Vampire, po ocjeni analitičara, nudi važan dodatni alat za borbu protiv bespilotnih letjelica. Ruske snage redovito koriste dronove kamikaze iranskog dizajna i proizvodnje za napade na ciljeve duboko u Ukrajini. Takav pristup postao je izraženiji nakon što su se smanjile ruske zalihe balističkih i krstarećih projektila dugog dometa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Oneindia News

U isto vrijeme mnogi ukrajinski timovi za lov na dronove opremljeni su mnoštvom starijeg, ako ne i potpuno zastarjelog oružja. Također se oslanjaju na raznovrsnu improviziranu opremu, uključujući laserske pokazivače velike snage i ručne reflektore, a sve kako bi pokušali uočiti i pratiti nadolazeće prijetnje, često noću. Stručnjaci zaključuju da Vampire nudi mnogo preciznije sredstvo za borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letjelica s vrlo sposobnim sustavom ciljanja koji djeluje u svim vremenskim uvjetima i danju i noću.