na pelješcu

Ukrajinka devastirala prekrasan zaljev, opustošila šumu i gradila bez dozvole

16.07.2024 u 16:40

Bionic
Reading

Još jedna devastacija na jugu jadranske obale - u jednom od najljepših zaljeva na Pelješcu. Ukrajinka (51) zaradila je kaznenu prijavu, a osumnjičena je za brojna kaznena djela počinjena u mjestu Lovištu, dvadesetak kilometara od Orebića. Među ostalim prijavljena je za skidanje službenog pečata i znaka, uništavanje staništa, protupravnu gradnju i pustošenje šuma

Mjestašce Lovište na samom kraju Pelješca, prije desetak godina doživjelo je građevinski boom. Zemljišta su se, kako su u medijima svjedočili sami stanovnici, prodavala po izdašnim cijenama. Novi zamah prodaje i gradnje dogodio se nakon gradnje Pelješkog mosta.

Sada stiže kaznena prijava protiv 51-godišnje Ukrajinke, doznaje N1. Mještani su prepričavali da je ona kupila većinu parcela u pitoresknoj uvali. Osim nje ima i drugih investitora iz inozemstva, no za sada je samo ona prijavljena. Prema kaznenoj prijavi Policijske postaje Ston ova 51-godišnjakinja osumnjičena je za brojna kaznena djela počinjena u Lovištu.

Počinila je to kao vlasnica tvrtke koja je registrirana za usluge pružanja smještaja i djelatnost pripreme i usluživanja hrane. Drugim riječima u Lovištu se trebala baviti turizmom, no umjesto toga je uništila oko tri hektara šumske površine čime je, kako stoji u prijavi, pogoršala stanište uvršteno u ekološku mrežu značajnu za očuvanje ptica.

Utvrđeno je da je na parceli izgradila građevine nepoznate namjene i to izvan građevinskog područja. Sve to napravila je unutar zaštićenog obalnog pojasa, što daje dodatnu težinu njezinoj devastaciji.

Nakon što je Državni inspektorat početkom godine zatvorio gradilište firme državljanke Ukrajine, ona je ubrzo uklonila tablu oznake zatvorenog gradilišta i nastavila s izvođenjem bespravnih radova.

“Policija je protiv osumnjičene podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu”, potvrđeno je iz PU dubrovačko-neretvanske.