ISTOČNI PARTNERI

Ukrajinsko 'ne' obilježilo sastanak u Vilniusu

28.11.2013 u 20:38

Bionic
Reading

Čelnici dvadeset i osam zemalja EU-a okupili su se u čevrtak navečer u Vilniusu na neformalnom sastanku koji prethodi sutrašnjem summitu EU-a i Istočnog partnerstva, prije kojeg će biti parafirano nekoliko sporazuma između Unije i njezinih istočnih partnera, ali ne i onaj koji se najviše očekivao, s Ukrajinom

Na neformalni sastanak u dvorcu velikih vojvoda Litve, iza kojeg će uslijediti i radna večera, među šefovima država i vlada zemalja EU-a na sastanak je stigao i hrvatski premijer Zoran Milanović

Pred dvorcem se okupilo pedesetak prosvjednika koji su tražili od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazume s EU-om, uzvikujući 'Janukovič, potpiši ga' i 'Ukrajina je Europa'.

Ukrajina je trebala na summitu u petak potpisati sporazume o pridruživanju i o slobodnoj trgovini, što je bio i središnji događaj sastanka na vrhu Istočnog partnerstva, ali je prošli tjedan odustala od priprema za taj događaj.

Za petak ujutro najavljeno je parafiranje sporazuma o pridruživanju s Gruzijom i Moldovom, te potpisivanje sporazuma s Azerbajdžanom o vizama te s Gruzijom o sudjelovanju u mirovnim misijama.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, domaćica summita Istočnog partnerstva, kazala je kako vjeruje da će 'prije ili kasnije' sporazumi s Ukrajinom biti potpisani, ali ne nužno u Vilniusu.

'Prije ili kasnije Ukrajina će potpisati, nadam se, ali ne nužno u Vilniusu. Sve ovisi o ukrajinskom vodstvu', kazala je u intervjuu za euronews.

Istočno partnerstvo inicijativa je pokrenuta 2009. s ciljem približavanja Europskoj uniji šest zemalja - Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldove, Ukrajine i Bjelorusije

U Vilnius je uz predsjednika vlade doputovala i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je sudjelovala na sastanku šefova diplomacija EU-a.