KONAČNE RANG-LISTE

Upisi na faks: Više od 23 tisuće novih studenata, slobodno čak 17.634 mjesta!

17.07.2024 u 16:47

Bionic
Reading

Pravo upisa na neki od studija u ljetnom upisnom roku za akademsku godinu 2024./2025. u Hrvatskoj ostvarilo je 23.540 kandidata i kandidatkinja, pokazale su konačne rang-liste objavljene u srijedu na mrežnoj stranici postani-student.hr

U odnosu na prošlu godinu, pravo upisa ostvarilo je 1.901 kandidata manje.

Ukupno 32. 285 prijavljenih kandidata, što je 1.532 kandidata više nego prošle godine, moglo je birati između 1.313 studija na kojima je ukupna upisna kvota 41.174, priopćila je Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Najveći interes , uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote, bio je za studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, fizioterapiju na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, te sestrinstvo na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

Veliki interes bio je i za kriminalistiku na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti, te za grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su: poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, elektrotehnika i informacijska tehnologija i računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, poslovna ekonomija (stručni) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te medicina na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon objave konačnih rang-listi ostalo je slobodno 17.634 mjesta.

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studije na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis u jesenskom roku otvarati će se pojedinačno za svaki studijski program i trajati će do 18. rujna 2024. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste, stoji u priopćenju.