BALDASAR ZADOVOLJAN

'Uplovljavanje američkog nosača aviona je kao da je došao kruzer'

08.12.2015 u 10:42

Bionic
Reading

U 'Novom danu' gostovao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar te je komentirao pokušaje sastavljanja nove Vlade, govorio o utjecaju tog procesa na lokalnu samoupravu, ali o i turističkoj ponudi Splita u zimskom periodu

Izjavio je Baldasar da je gledao sastanak predstavnika Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste u Esplanadi te ustvrdio da je iznenađen time što se nije daleko odmaklo nakon jednomjesečnih dogovora i pregovora. Split se, navodi, pripremio za pauzu dok traje tehnička vlada, međutim to stanje ne bi trebalo potrajati, rekao je za televiziju N1

'Zasad mislim da nemamo problema vezano za sastavljanje Vlade jer postoji tehnička vlada koja može ispunjavati potrebe, ali ako se uskoro nešto ne dogodi - imat ćemo problema s proračunima, propisima i pribavljanjem mišljenja od ministarstava', kazao je.

Upitan što misli o ideji reformske vlade i mogućnosti novih izbora, kazao je: 'Ne vjerujem u mogućnost tako široke vlade, pogotovo zato što se govori o konsenzusima. Vjerujem da će se dio Mosta prikloniti jednoj ili drugoj strani, ali najizgledniji su novi izbori, mada se zbog njih odnosi snaga neće naročito promijeniti.'

Tihomir Ladišić upitao je Baldasara i o prigovorima na njegov račun koji su se gomilali zbog bliskosti s desnicom, ponajprije zbog obilježavanja 'čudnih' praznika. Naime Baldasaru se zamjera polaganje vijenca za poginule pripadnike IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban na dan uspostave kvislinške NDH, što je ujedno lažni datum osnivanja te bojne, nazvane po ustaškom ratnom zločincu.

'Doživio sam to tako da gradonačelnik mora raditi kao i predsjednik, u ovom slučaju predsjednica države. Morate se staviti iznad stranke. Naravno, ne trebate zaboraviti one koji su vas podržavali i gurali, ali morate biti predsjednik svih građana. Išao sam na spomenik braniteljima poginulima u Domovinskom ratu, a sve one insignije su iz Drugog, a ne iz Domovinskog rata. Ništa od toga nije zabranjeno i zato bi se za prigovore trebalo obratiti DORH-u', izjavio je, dodajući da neke od pripadnika te bojne HOS-a i osobno poznaje te im nije lako objasniti zašto se ne bi išlo na obilježavanje stradanja.

Prigovor Šukeru i HNS-u

Baldasar u potpunosti podržava Hajduk i njegove navijače u sporu s Hrvatskim nogometnim savezom.

'Hajduk s punim pravom postavlja pitanja vezana za HNS te njihov odnos prema nogometu i Dinamu. Nema tu odnosa između Zagreba i Splita, no kad je nogomet u pitanju, postoje ogorčenje i doza revolta - ne zbog Zagreba, nego zbog HNS-a, a nisam više siguran zašto se zove hrvatski', kazao je Baldasar. Prigovorio je i čelniku Saveza Davoru Šukeru, za kojeg smatra da 'se spustio na nešto što mu nije primjereno, a vidite i da DORH ima nešto reći po tom pitanju'.

Zahvalio je konzervatorima koji su pokrenuli postupak uvrštenja Hajdukovog stadiona Poljud među spomenike kulture, a on je sada u završnoj fazi. Naglasio je da Grad Split sam nema dovoljno sredstava da ulaže u njegovu obnovu jer je izgradnja izvršena sredstvima dviju država te Grada.

'Nadamo se da ćemo preko Ministarstva kulture moći povući sredstva iz europskih fondova', kazao je.

S druge strane, rukometna arena Spaladium pretvorena je s godinama u ruglo.

'Ona je problem, odnosno potencijalni problem. Pokušavamo postići dogovor s bankama, ali bez sudjelovanja države ne možemo ništa. Pokrenut je arbitražni postupak zbog hipoteke nad arenom, vrijedne šezdesetak milijuna eura', kazao je Baldasar. To je jedan od razloga zašto se nada ranijem formiranju Vlade jer je Grad Split sada praktički sam u sporu s bankama.

Govoreći o zimskoj turističkoj ponudi, Baldasar navodi da su cijene nešto niže nego za vrijeme sezone te da ugostitelji sami jako puno rade na obogaćivanju ponude. Osim toga, u Splitu se održava adventski sajam, a za dolazak američkog nosača aviona USS Harry S. Truman kaže da je srećom upotpunio ponudu.

Nosač aviona kao kruzer

'Kao da je došao kruzer, dosta je velika popunjenost hotela', kazao je. Osim restorana ACI s pogledom na Brački kanal, u kojem je usidren nosač aviona, turistima preporučuje odlazak na Rivu, obilazak adventskih kućica u sklopu božićnog sajma, oko kojeg se vrte 'priče, đir, šušur i sve one trač rubrike koje čine Split Splitom'.

Split je višestruko nagrađivana destinacija, što Baldasar tumači kao posljedicu 'dosta okolnosti te malo i duha i pozitivnog dišpeta', a građani nisu htjeli pasti u apatiju zato što nema industrije i posla.

'Važno je da se novac vrti i da ljudi rade, a ovim umanjujemo nezaposlenost, što je najveći problem', kazao je, dodajući da je u zimskom periodu nezaposlenost veća i iznosi oko 18 posto, a to je puno za Split, premda dijeli sudbinu ostatka Hrvatske. Od drugih problema navodi da su najveći oni izvan centra grada, koji je sređen, ali zahtijeva obnovu krovova i 'škuri' u Dioklecijanovoj palači.

'Izvan centra grada moramo obnoviti kanalizaciju, vodovodnu i strujnu mrežu, ali to se rješava i ne možemo to preko noći', kazao je Baldasar

Kada je riječ o Zapadnoj obali, gradonačelnik navodi da su u postupku još pojedine građevinske dozvole te da su tri hotela u zadnjoj fazi pripreme. Računa i na građevinski sektor u tome da se smanji nezaposlenost u Splitu.