Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je prehrambenu industriju da prestane kljukati antibioticima zdrave životinje radi poticanja njihova rasta, a poziv je objavljen u sklopu smjernica za smanjenje otpornosti na antibiotike koja je već toliko visoka da za neke bakterije više nema lijeka
U nekim državama 80 posto svih korištenih antibiotika upotrijebi se za poticanje rasta u uzgajivačnicama, objavila je u Ženevi svjetska zdravstvena organizacija.
Zbog pretjerane konzumacije antibiotika u životinja i ljudi raste otpornost na antibiotike, a posljedica je da već sada nema lijeka za liječenje nekih tipova bakterija.
"Nedostatak djelotvornih antibiotika ozbiljna je sigurnosna prijetnja kada iznenada izbije smrtonosna bolest, kazao je u utorak predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.
U novim smjernicama WHO preporučuje da se životinjama koje se uzgajaju radi mesa, mlijeka ili jaja, smiju propisivati antibiotici samo ako su stvarno bolesne ili je izbila infekcija u krdu, stadu ili jatu.
Umjesto da životinje kljukaju antibioticima uzgajivači bi trebali bolesti spriječili poboljšanjem higijene i cijepljenjem, preporučuje WHO.
Prema istraživanju objavljenom u The Lancet Planetary Health u utorak, ograničenje antibiotika u prehrambenoj industriji smanjilo bi otpornost na bakterije u tih životinja za 39 posto.
"Količina antibiotika koje uzimaju životinje raste posvuda u svijetu, a takav trend potiče se rastom potražnje hrane životinjskog podrijetla", kaže Kazuaki Miyagishima, stručnjak za sigurnost hrane u WHO-u.
Neke su zemlje ipak poduzele protumjere pa je tako 2006., Europska unija zabranila uporabu antibiotika kao sredstva za poticanje rasta životinja.