PUNE RUKE POSLA

Uz Perkovića i Mustača uhićeno još osam osoba

01.01.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Temeljem Europskog uhidbenog naloga danas do podneva u Hrvatskoj je prema podacima Ravnateljstva policije uhićeno 10 osoba, a među njima su i bivši čelnici jugoslavenske obavještajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač.

Perković je iza podneva, iz policije gdje je priveden nakon što mu je uručen uhidbeni nalog, prevezen u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. U tužiteljstvo je, iza toga, došao i njegov odvjetnik Anto Nobilo koji je ranije kazao da će se Perković, ali i Mustač kojega također zastupa, protiviti izručenju.

Perković je, po Nobilovim riječima, jutros oko 10 sati uhićen u Zagrebu, a Mustač u svojoj kući u Svetoj Nedjelji i za njega je navodno nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici. Perkovića i Mustača njemačko pravosuđe tereti da su u toj zemlji sudjelovali u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića. No obojica odbacuju optužbe i tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbina operativca Vinka Sindičića kojega su u međuvremenu tužili za lažno svjedočenje.


Mustač, koji je kao šef Službe državne sigurnosti bivše Jugoslavije bio nadređen Perkoviću, šefu hrvatskog odjela zaduženom za tzv. neprijateljsku emigraciju, optužbe je odbacio i svjedočeći na suđenju za ubojstvo Đurekovića 1983., vođenom pred sudom u Muenchenu. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je do podneva ukupno 10 osoba uhićeno nakon stupanja na snagu izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama EU kojima je ukinuto ograničenje u postupanju u odnosu na osobe koje su kaznena djela počinili prije 7. kolovoza 2002.

Osim na zagrebačkom području osobe s europskih uhidbenih naloga uhićene su i na području osječko- baranjske, varaždinske, šibensko- kninske i krapinsko- zagorske policijske uprave.
'Osobe su uhićene radi sumnje u počinjenje kaznenih djela ubojstva, razbojništva, zlouporaba opojnih droga, silovanja i drugo', ističu u policiji. Dodaju da prilikom uhićenja nije bilo uporabe sredstava prisile.

'Uhićene osobe se predaju pritvorskom nadzorniku kako bi u predviđenom zakonskom roku bile ispitane od strane nadležnih županijskih državnih odvjetnika. Daljnja provedba postupka predaje u djelokrugu je rada nadležnih pravosudnih tijela', navode u priopćenju.

Nobilo je ranije za Hinu izjvio kako očekuje da će tužiteljstvo za Perkovića zatražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, zbog čega bi trebao biti odveden sucu istrage zagrbačkog Županijskog suda. Ponovio je i kako smatra da je u 'slučaju Đureković' nastupila apsolutna zastara.