IZ STOŽERA možemo!

Ivana Kekin dobila najviše glasova, ali neće u EU parlament: 'Ide naš Bosanac'

09.06.2024 u 19:00

Bionic
Reading

'Dva do Žitnjaka', pjevao je davno Mance, a upravo tamo gdje dvojka čini zakret, kod pivovare Garden, i vraća se u grad, Možemo! su odabrali mjesto za svoj stožer i čekanje rezultata EU izbora. Predizborne ankete predvidjele su im jedan siguran mandat i toliko su na kraju osvojili. Za njih je glasao 43.851 građanin ili u postotku njih 5,92 posto

23.48 Tomislav Tomašević nakon izbora bio je iznimno zadovoljan. 'Cilj je ostvaren, pokazali smo da rastemo kao stranka. Od mjesnog odbora došli smo do EU parlamenta. Osvojili smo dvostruko više glasova nego prije pet godina, odnosno trostruko više u postotku. Ono što nije dobro je opća izlaznost u Hrvatskoj i svi se moramo zapitati zašto je tako', kazao je Tomašević. Osvrnuo se i na dolazak Stephena Bartulice iz DP-a u Ferrariju. 'Ne znam otkud mu. Možda je mamin ili od nekog donatora. Čovjek je očito bio vidovit i znao je da će ući u EU parlament pa je posuđivao lovu', kazao je Tomašević. Na kraju je komentirao činjenicu da je Možemo! prema rezultatima treća opcija u Zagrebu iako se radi o potpuno drugačijim i neusporedivim izborima. 'Tako je bilo i nakon parlamentarnih izbora. Nije ovo nešto što je usporedivo. Nismo zabrinuti i ne vidimo loše trendove', zaključio je Tomašević.

23.30 'Vaš rad i trud nadoknadili su razliku između nas i puno bogatijih stranaka i pokazao da je Možemo stranka koja kontinuirano raste od 2017. Od danas smo i europarlamentarna stranka. Imamo savez s građanima i oni nam vjeruju jer nismo nikada ispali nevjerodostojni', rekla je Sandra Benčić nakon objave službenih rezultata.

Nakon nje se obratio i Tomislav Tomašević te je zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i čestitao svima koji su izborili mandate. 'Izašli smo sami i osvojili smo mandat i, kao i do sada, što obećamo - to izvršimo', rekao je.

Ivana Kekin rekla je da je bila na zadnjem mjestu liste da bi je ojačala. 'Svaki rezultat je rezultat tima. Mi kao tim dobro znamo da je u ovom času najkompetentnija osoba za to Gordan Bosanac. Zato mi je drago da će naš Bosanac u Bruxellesu zastupati naše politike', rekla je.

23.20 Možemo! su osvojili više nego dvostruko glasova na EU izborima 2019. godine. Tada su ih prikupili 19.313. Polovica ovogodišnjih glasova osvojena je na području Grada Zagreba (22.277).

23.10 Ivana Kekin od svih kandidata s liste Možemo! dobila je najviše preferencijalnih glasova (11.295) iako je bila zadnja na listi, ali u EU parlament neće ići. 'Tako smo komunicirali i prije izbora, ići će Gordan Bosanac, on je bio nositelj i drugi je po broju preferencijalnih glasova (6122)', kazala je kratko Kekin.

21.45 Ivana Kekin, saborska zastupnica Možemo!, u izjavi za tportal izrazila je zabrinutost jačanjem krajnje desnice u EU, ali i činjenicom da je Hrvatska po izlaznosti u Europi - najgora.

'Lagala bih kad bih rekla da nisam zabrinuta rezultatima iz EU-a, od Njemačke, preko Francuske, pa do Nizozemske. Osim što jača desnica, posebno zabrinjavajuće je to što jača populistička desnica koja sije strah, podjele i mržnju i nema rješenja za probleme koji muče Europljane. Nemaju jer je lakše ukazivati na navodne neprijatelje nego tražiti rješenje', kazala je Kekin.

Smatra da je poražavajuće to da smo najgori po izlaznosti u EU. U trenutku razgovora bilo je obrađeno 88 posto biračkih mjesta, a postotak onih koji su izašli na izbore nije dosegnuo ni 21 posto.

'Svi se trebamo zapitati zašto je to tako. Moguće je da je to zamor nakon parlamentarnih izbora. To je zabrinjavajuće jer pokazuje da građane nije briga tko će ih predstavljati u EU parlamentu, odnosno kako ćemo trošiti fondove EU-a i hoće li biti žica na granici', kazala je Kekin i dodala da je, ako se potvrde izlazne ankete, takva izlaznost išla na ruku HDZ-u, čija je stranačka mašinerija odradila posao.

Osim HDZ-ovih i SDP-ovih zastupnika, nova lica iz Hrvatske bit će iz Možemo! i DP-a.

'Da, Bartulica ide i nadam se da će mu to sad pomoći da vraća kredit', ironično je komentirala Kekin i dodala da je, unatoč aferi koja je isplivala, zabrinjavajuće to da je DP dobio toliki broj glasova.

21.08 Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, s ekipom iz stranke iščekuje rezultate izbora. 'Ostane li onako kako su pokazale izlazne ankete, možemo biti više nego zadovoljni', kratko je poručio.

20.21 Dok iz drugih stožera stižu fotografije bogatih švedskih stolova, u stožeru Možemo!, baš kao što je bio slučaj u Tvornici kulture, gdje su se čekali rezultati parlamentarnih izbora, situacija je bitno drugačija. U ponudi je ipak velik izbor hamburgera koje oni koji to žele mogu naručiti.

19.54 Nešto prije 20 sati Možemo! je stigao po izlaznim anketama do 6,26 posto glasova, što znači da su ugrabili mandat. Ako tako ostane, u Bruxellesu će njihov zastupnik biti Gordan Bosanac. U izjavi za tportal Bosanac je komentirao izjavu Mislava Kolakušića, po svemu sudeći bivšeg zastupnika u EU parlamentu, koji je nakon izlaznih anketa kazao da 'Hrvatska skreće prema debilizmu'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

'Taj tip je prevario koga je god mogao. Drago mi je da su ga građani kaznili', kazao je Bosanac. Što je još rekao, pogledajte u videu.

19.33 Popodnevno čilanje nakon partija. Tako otprilike izgleda čekanje rezultata u pivovari Garden, gdje se skupilo između 50 i 100 članova i simpatizera stranke.

19.12 Jelena Miloš, druga na listi Možemo!, kazala je za tportal da je zadovoljna izlaznim anketama, ali napomenula je da treba pričekati službene rezultate te vidjeti kako će se situacija rasplesti do kraja večeri.

'Stranka smo koja je stara pet godina i postigli smo to da smo izvršna vlast u Zagrebu, povećali smo saborski klub, a sada bismo mogli ući u EU parlament', kazala je Miloš. Što je još rekla i kako je odgovorila HDZ-u na prozivke da je kao studentica bila protiv ulaska Hrvatske u EU, a sada želi u Bruxelles, pogledajte u videu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vedran Brkulj / tportal.hr

19.02 Pljesak i uzvici prolomili su se pivovarom kada se doznalo da Možemo! osvaja jedan mandat.

19.00 Nešto prije 19 sati u pivovaru su stigli Gordan Bosanac, nositelj liste, i druga na njoj Jelena Miloš. Nakon njih došli su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, njegov zamjenik Luka Korlaet i saborska zastupnica Sandra Benčić.

Možemo! u pivovari Garden Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL
  • +4
Stožer Možemo! nakon objave rezultata izbornih anketa Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL