sjednica vlade

Plenković udario po oporbi zbog pomorskog dobra: Nisu pomogli Ukrajini, pa se skrivaju iza lažnih tema

26.01.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Izmjena Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju jedna je od tema sjednice Vlade, na početku koje se obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice progovorio o obnovi. 'U javnom savjetoanju je novi Zakon o obnovi. Pipremamo novi zakon koji ima za cilj ubrzati procedure integracijom Središnjeg ureda i Fonda za obnovu', dodao je.

Osvrnuo se i na Zakon o pomorskom dobru. 'To je pokušaj grube manipulacije dijela oporbenih stranaka koje su krenule s lažnom optužbom o skrivenim ciljevima zakona. On se donosi kako bi se bolje uredilo pomorsko dobro, nema nikakvih ograđivanja plaža i reduciranja prava građana u korištenju pomorskog dobra. Mislim da je jučerašnja rasprava otklonila lažne teze. Ali to je tako kada su svi ti akteri spremni glasati kako bi izbjegli pomoći Ukrajini, onda se nastoje sakriti iza ovih lažnih tema koje ne postoje i dovesti građana u zabludu. Efekt je nikakav. Još jedan jeftin pokušaj plijenjenja pažnje. Riječ je o gruboj manipulaciji. To je čisti poraz za oporbu', kazao je Plenković.

Podsjetio je da je ovaj tjedan održana velika konferencija o uvođenju eura. 'Dok neki imaju skepse prema Europi, europeizaciji, Vlada koja vodi jasnu proeuropsku politiku kod svih ključnih tema ostvaruje strateške iskorake. Ispravna politika u Schengenu, euru, solidarnosti s Ukrajinom, za razliku ovih koji niti doprinose, niti prate, niti govore istinite informacije i glasaju krivo', poručio je Plenković.

Kratko se osvrnuo na sastanak koji je jutros održao s čelnicom bjeloruske oporbe u egzilu Svjatlanom Tihanovskom, ali i čestitao Borjani Krišto i novom sastavu Vijeća ministara BiH.

Najavio je kako će Hrvatska donirati 50 generatora Ukrajini.

  • +13
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera za obnovu Tomo Medved iznio je najnovije informacije vezane uz potres, dok je novi ministar Branko Bačić kratko govorio o novom Zakonu o obnovi, koji je pušten u javno savjetovanje. Podsjetio je na svoj ovotjedni posjet Banovini i kontejnerskom naselju u Petrinji.

'Rekao sam im da ćemo napraviti i učiniti sve da iduću zimu, do 1. studenog, budu adekvatno stambeno zbrinuti. Oni su nam prioritet', rekao je Bačić.

'Naš je cilj maksimalno ubrzati obnovu skraćenjem procedura, smanjenjem broja sudionika i značajnim poticanjem samoobnove', kazao je ministar.

Kazao je da postoji opcija o 200 kuća na Banovini u koje bi se smjestili ljudi iz kontejnerskih naselja, ali i kako postoji plan za izgradnju dodatnih višestambenih zgrada.