sjednica vlade

Plenković: Zadržat ćemo najniži PDV od 5 posto na isporuku plina, drva za ogrjev, peleta i briketa

09.03.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o PDV-u i Zakona o doprinosima jedne su od glavnih tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku čestitao Međunarodni dan žena. 'On nas podsjeća na trajnu borbu žena na ravnopravnost i jednakost i njihovu nezaobilaznu ulogu u društvu', kazao je premijer.

Govorio je o raspravi o neradnoj nedjelji u Saboru. 'Kao što smo imali u izbornom programu, i programu Vlade ideja je regulirati radnu nedjelju, da ostanemo na režimu od samo 16 radnih nedjelja kroz godinu, da pronađemo pravu ravnotežu između poslovnog i privatnog. Vjerujem da ćemo u ovih nekoliko mjeseci prilagodbe, koje ćemo imati od 1. srpnja do 1. siječnja, ostaviti dovoljno vremena svim poslodavcima da se organiziraju kako bi novi režim funkcioniraju od početka iduće godine', poručio je Plenković.

Spomenuo je i spajanje mosta nad Cetinom. 'Zaista spektakularan, 244 metra. Mislim da smo s pravom pohvalili rad ministarstva, HC-a i Strabaga. riječ je o dijelu projekta, a taj projekt je brza cesta', dodao je premijer.

Komentirao je i posjet danske premijerke Mette Fredriksen. 'Vidjela je na koje načine Hrvatska ulaže napore da kontrolira granicu i nehanizme za suzbijanje ilegalnih migracija', kazao je Plenković.

'Izmjene zakona o PDV-u. Zadržat ćemo 5 posto PDV-a na isporuke plina i grijanja i ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, omogućujemo svima da se po najnižoj stopi ospkrbe ovim vrstama energenata', spomenuo je Plenković jednu od točka Vlade.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Ići ćemo na izmjene Zakona o doprinosu i ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje. Na ovaj način ukidamo još jednu mjeru iz onih kriznih mjera koje su se donosile 2009./2010. i idemo u prilog našim umirovljenicima, konkretno u povećanje za njih 32 tisuće, koji će ono što su do sada uplaćivali zadržati za sebe kako dio svoje mirovine', kazao je.

Spomenuo je i da je s ministrom financija Primorcem bio jučer na Zagrebačkoj burzi, gdje su potpisali ugovor o uvršenju narodne obveznice na burzi. 'Riječ je o uspješnom projektu. Upisana je milijarda i 850 milijuna eura. To je najveća transkacija do sada. Sudjelovalo oko 44 tisuće građana. Ljudi koji su uložili dobit će bolje kamate nego što bi dobili u komercijalnim bankama. Jako uspješna operacija', poručio je Plenković.