VELIKI TROŠKOVI

Tomašević komentirao Snježnu kraljicu, INmusic i reklame na tramvajima te najavio poskupljenje vode za 15 posto

17.01.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, u pratnji ravnateljice Mirjane Jermol, posjetili su Osnovnu školu Petar Zrinski, u kojoj su završeni radovi na cjelovitoj obnovi

Završetkom radova u OŠ Petar Zrinski obnovljene su sve potresom oštećene osnovne škole u Zagrebu. Riječ je o šestom cjelovito obnovljenom školskom objektu te devetoj školi koja je otvorena u proteklih godinu dana. Tom prigodom gradonačelnik i njegovi zamjenici održali su redovnu konferenciju za medije.

Gradonačelnik Tomašević kazao je da nema ljepše stvari kao političar nego otvoriti novu školu i da je obnova bila kompleksna i opsežna, ali je gotova.

'Ovo je deveta obnovljena škola nakon potresa. Time je završena zadnja cjelovita obnova osnovnih škola u Zagrebu. Ostale su još srednje', kazao je Tomašević. Pojasnio je da je sve unutra potpuno novo, a OŠ Petar Zrinski je konstrukcijski ojačana tako da može izdržati i jači potres od onog zagrebačkog.

Iznos od 16,6 milijuna eura govori da riječ o gotovo novoj školi. Većinu će povući iz Fonda solidarnosti.

Grad Zagreb završio je pet cjelovitih obnova, a država nijednu, koliko zna. Sljedeća cjelovita obnova bit će dovršena u veljači.

'Također smo znatno smanjili kašnjenje plaćanja troškova svim školama', naglasio je gradonačelnik.

Nakon otvorenja obnovljene škole održana je i redovna konferencija za medije gradske uprave.

Na pitanje kakav mu je osobni stav prema energani, odnosno spalionici, rekao je da je skeptičan, ali da u raspravi treba vidjeti što i drugi misle o tome. Odluku će donijeti Skupština. Energanu je predložio Joško Klisović iz SDP-a.

Odgovarajući na pitanje hoće li ove godine biti INmusica, kazao je da to ovisi o organizatorima i da je sve zapelo na novcu, naravno. Potvrdio je da je s njima u kontaktu.

Tomašević je potvrdio da je ZET raskinuo ugovor o obljepljivanju vozila reklamama te rekao da se radi o pet milijuna prihoda za ZET, a Grad s druge strane 'ZET-u daje milijardu iz proračuna'.

Kazao je da stalno prima prijetnje vezane uz kaznene prijave, ali da time tvrtke neće ništa postići.

Tomašević je naglasio da ostaje pri odluci da je povučena suglasnost za reklame na tramvajima. Istaknuo je da su se građani žalili na te reklame i da je bilo poremećaja u voznom redu dok se ne bi oblijepili.

Poručio je još jednom da ga se može tužiti, ali ga to neće pokolebati kada smatra da je neka odluka dobra za Grad Zagreb i građane.

Govoreći o Snježnoj kraljici, kazao je da se ona financira iz budžeta Grada Zagreba svega 10 posto i u pregovorima je da se u potpunosti izvuku iz te obaveze. No utrka je upitna i zbog vremenskih uvjeta. Nada se da će se stvoriti uvjeti za snježnu sezonu za građane na Sljemenu.

Odgovarajući na optužbe da je Grad Zagreb kriv za kašnjenje obnove privatnih zgrada u Zagrebu, Tomašević je upitao je li on na vlasti i na Baniji.

'Godinu i pol sam gradonačelnik, a ovo mi je treći ministar graditeljstva', poentirao je. Pozdravio je centralizaciju obnove.

Tomašević je kazao da Ivica Lovrić nema pojma ni o čemu pa valja gluposti, odgovarajući na pitanje da komentira njegove izjave da svojim potezima ide u prilog teleoperaterima.

Što će biti s poskupljenjem vode koje je najavljivano?

'Inflacijom se povećavaju svi materijalni troškovi u gradu i potreba radnika da dobiju veće plaće jer je i njima skuplje. Što se tiče vode, Zagreb ima jedinstvenu situaciju u Hrvatskoj. Samo prošli tjedan smo imali dva pucanja magistralnog cjevovoda. To je neizdrživa situacija. S obzirom na to da je Vlada odgodila uredbu, nećemo ići na poskupljenje od 20 posto, nego 15 posto jer su i dalje potrebna sredstva za obnovu infrastrukture i nema druge opcije jer vodoopskrbna poduzeća moraju biti samoodrživa, 30 posto ćemo financirati iz poskupljenja, a 70 posto ćemo povući iz EU fondova, zato je poskupljenje jedini način. Što se tiče prijedloga HSLS-a da se uzme kredit, pa krediti su već uzeti, a kako ćete i vraćati taj kredit ako ne povećate prihode?', odgovorio je gradonačelnik.