GRIJANJE VARAŽDIN ODE U STEČAJ

Varaždin od 1. rujna ostaje bez tople vode i grijanja?!

27.08.2013 u 09:51

Bionic
Reading

Za pet dana trebalo bi prestati s radom poduzeće Grijanje Varaždin koje je i tijekom stečaja jedino osiguravalo toplu vodu i grijanje za tridesetak stambenih zgrada u Varaždinu. No tko će i hoće li uopće netko nastaviti taj posao od 1. rujna, još uvijek nije jasno, što itekako brine više od pet tisuća Varaždinaca koji nemaju vlastiti izvor toplinske energije

Ako pojedine zgrade u Varaždinu ne pronađu novog opskrbljivača i1. rujna ostanu bez tople vode, hoće li HERA utvrđivati tko je za toodgovoran i postoji li uopće takva mogućnost?

'Za očekivati jeda odgovorni u Gradu Varaždinu neće dozvoliti da krajnji kupci toplinskeenergije ostanu bez usluge i da će se Grad Varaždin postaviti odgovornokao većinski vlasnik energetskih subjekata koji su registrirani, imajudozvole i do sada su obavljali djelatnosti u uslugama toplinske energije',  poručuju iz HERA-e.

Stanko Makar, stečajni upravitelj Grijanja Varaždin, još je krajem srpnja predstavnike suvlasnika i upravitelje zgrada obavijestio da se 31. kolovoza obustavlja poslovanje i zaključuje stečajni postupak otvoren u veljači zbog milijunskih dugovanja. Trebalo se to dogoditi i ranije, ali je ipak došlo do dvomjesečne odgode.

'Sukladno odluci Trgovačkog suda u Varaždinu i vjerovnika s izvještajnog ročišta od 10. travnja, stečajni postupak je trebao biti okončan još 30. lipnja. Međutim zbog lokalnih izbora rok za zaključenje stečajnog postupka produljen je na 31. kolovoza. O tome sam više puta obavijestio Grad Varaždin, kao i predstavnike Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA)',  pojašnjava Makar.

Stanare i upravitelje zgrada je u dopisu upozorio da do 31. kolovoza sukladno novom Zakonu o tržištu toplinske energije, koji je na snagu stupio početkom srpnja, sami pronađu kupca toplinske energije s kojim će sklopiti ugovor o potrošnji.

Izuzev Grijanja Univerzal koje želi toplinskom energijom opskrbljivati nekoliko zgrada, nije poznato ima li zainteresiranih opskrbljivača za ostale zgrade. Većina ne samo da nije sklopila ugovore, nego svega nekoliko dana prije najavljene obustave isporuke toplinske energije ne znaju hoće li pronaći rješenje. Iako prema novom zakonu zgrade moraju naći novog distributera, većina očekuje pomoć Grada Varaždina jer je propalo Grijanje bilo u vlasništvu Termoplina, distributera plina u većinskom gradskom vlasništvu.

'Nama se dosad nije javio nijedan zainteresirani opskrbljivač. Zato definitivno očekujemo pomoć Grada, tim više što gradonačelnik niti u jednom trenutku nije poručio suvlasnicima stanova da se moramo sami snaći, nego upravo suprotno, da se ne bojimo da ćemo ostati bez tople vode i grijanja jer će se naći rješenje', ističe Nada Trogrlić, predstavnica stanara u Krležinoj ulici.

Vezano uz problem poznat više od pola godine iz Grada Varaždina mogli su se dosad čuti samo pozivi suvlasnicima zgrada da uvedu etažno grijanje koje međutim nije (uvijek) najbolje, ali ni moguće rješenje. Toga su postali svjesni i gradski čelnici ovih dana, nakon što su se vratili s godišnjeg odmora, pa su se počeli intenzivno baviti drugim rješenjima među kojima se spominje i najjednostavnije: nova zamolba da se stečaj Grijanja opet ne zaključi te nastavi isporučivati toplinsku energiju do 'konačnog rješenja'.