Vegetarijansko jelo odlično i kao prilog mesnim jelima
SASTOJCI:
3 manja poriluka, samo svijetli dio
4 mrkve
3 rebra lisnatog celera
4 češnja češnjaka
60 ml maslinovog ulja
4 grančice svježeg timijana
nekoliko grančica svježeg peršina
1 list svježeg lovora
na vrh noža mljevenog klinčića
500 g bijelog graha iz konzerve, ispranog i ocijeđenog
1 l vode
4 šalice mrvica od svježeg bijelog kruha
50 ml maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog češnjaka
pola vezice peršina, nasjeckanog
PRIPREMA:
Razrežite poriluk na pola, dobro isperite, osušite i narežite na komade od oko 1 cm. Narežite mrkvu i celer također na kockice iste veličine. Češnjak nasjeckajte sitno.
Pirjajte poriluk, mrkvu, celer i češnjak na maslinovom ulju, zajedno s timijanom, lovorom, klinčićem, malo soli i paprom, dok povrće ne omekša i ne dobije laganu boju, oko 15 minuta. Umiješajte grah i podlijte vodom. Kuhajte, napola poklopljeno, dok mrkva ne omekša, oko 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pomiješajte mrvice s maslinovim uljem, češnjakom, soli i paprom. Tostirajte u pećnici dok ne dobiju zlatnu boju, 12-15 minuta. Izvadite iz pećnice i pomiješajte s peršinom.
Pasirajte dio povrća i vratite ga u ostatak. Posolite i popaprite po ukusu.
Prije posluživanja pospite mrvicama.