PUSIĆ NA DALEKOM ISTOKU

Velik interes za hrvatska vina u Hong Kongu

08.11.2013 u 12:35

Bionic
Reading

Posljednjeg dana boravka u Hong Kongu, kojim završava službeni posjet Kini, prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s tamošnjim najvišim dužnosnicima koji su iskazali interes za turizam, ali i za hrvatska vina

Naime vinski business je odnedavno u velikom usponu u Hong Kongu pa je to bila ključna tema sastanka s glavnom tajnicom (premijerkom) Posebnog upravnog područja Hong Konga Carrie Lam, priopćili su iz MVEP-a.

Inače, u svim razgovorima u Hong Kongu domaćine je zanimao razvoj turizma u Hrvatskoj, posebno kruzerskog, te struktura gostiju i ponude, naveli su iz Ministarstva. Također, članstvo Hrvatske u EU svi sugovornici smatraju velikom prednošću i velikom šansom za bilateralnu suradnju.

Kina i cijela Azija su rastuće tržište, a Hong Kong je bescarinska luka, pri čemu ima brojne olakšice ili povlastice za kompanije. Pritom 90 posto hongkonške ekonomije čine uslužne djelatnosti dok je većina tvrtki male i srednje veličine. Otvaranje tvrtke u Hong Kongu košta 1 HKD, traje jedan sat, treba imati jednog direktora i ne mora imati lokalnog zaposlenika.

Hong Kong je Posebno upravno područje NR Kine. Bio je britanska kolonija od 1842. do 1997, kada je vraćen Kini, a prema Međunarodnom ugovoru o primopredaji, visok stupanj autonomije zadržat će do 2047. godine. Hong Kong je samostalan u unutarnjim poslovima, monetarnom sustavu, carini i politici useljavanja, a lokalna vlada na čelu s izvršnim predsjednikom ima ovlasti u upravljanju teritorijem.