američki predsjednik

[VIDEO] Biden: Rusku ekonomiju ćemo odmah pogoditi sankcijama. NATO je najveći vojni savez u povijesti, šaljemo dodatne snage u Europu

24.02.2022 u 20:25

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji. Rekao je kako je Putin agresor i kako je on izabrao ovaj rat: 'Objavljujem nove sankcije koje će rusku ekonomiju pogoditi odmah i tijekom vremena. SAD ne ulazi u ovo sam, s nama su predstavnici pola globalne ekonomije'.

'Ograničit ćemo ruski pristup dolarima, eurima i jenima. Zaustavit ćemo ih i neće moći financirati vojsku, ograničit ćemo im pristup tehnologiji. Odrezali smo pristup najvećim bankama, sve što imaju će biti srmznuto, to uključuje i VTB banku, drugu najveću banku u Rusiji', poručio je Biden.

Kazao je kako se sutra sastaje 30 NATO partnera s kojima će samo utvrditi solidarnost s Ukrajinom. 'Da budem kristalno jasan, SAD će braniti svaki centimetar zemalja članica NATO saveza. Napad na jednog, napad je na sve. Pojačali smo snage u Njemačkoj, zrakoplovstvo u cijeloj Europi. Saveznici dodaju dodatne snage za uzajamnu obranu. NATO-ve snage će se aktivirati gdje i kad budu potrebne, odobravam dodatne američke snage koje idu prema Njemačkoj', rekao je Biden.

'NATO je najveći vojni savez u povijesti. Američke naftne kompanije neće koristiti ovaj trenutak kada poskupljuje nafta da bi si napumpale profite. Globalna opskrba energijom bit će sigurna. Pustit ćemo u opticaj dodatne barele sirove nafte. Napravit ću sve što mogu jer agresija ne može proći bez odgovora. Amerika se suprotstavlja zlostavljačima, mi smo takvi', dodao je.

'Cijeli svijet vidi da Putin nije mislio o sigurnosti Rusije, nego o stvaranju imperija, o mijenjanju granica silom i ratu bez uzroka. Tome ćemo se suprotstaviti sa svime što nam je na raspolaganju. Povijest je ispisana, Putinov rat u Ukrajini će oslabiti Rusiju i ojačati ostatak svijeta. Sloboda će prevladati, neka Bog blagoslovi narod Ukrajine', poručio je Biden.