bastion

[VIDEO/FOTO] Francuzi šalju Ukrajincima oklopne transportere koji su hit u afričkim vojskama i kosovskoj policiji - evo detalja

05.10.2022 u 18:58

Bionic
Reading

Francuska će uskoro donirati Ukrajini 20 oklopnih transportera domaće proizvodnje konstruiranih za francuske specijalne snage u Africi, a koje koriste i mnogobrojne afričke vojske. Licencna vozila nalaze se i u naoružanju raznih misija američke vojske koje djeluju u afričkim zemljama, a sredinom prošle godine tri primjerka nabavila je i kosovska policija. Donosimo više o oklopnom transporteru Bastion, poznatom po svojoj pouzdanosti, jednostavnosti i robusnosti

Francuski list La Tribune objavio je u ovog tjedna da će Pariz u predstojećem razdoblju isporučiti 20 oklopnih transportera Bastion ukrajinskoj vojsci. Riječ je o vozilima koja će u Limogesu proizvoditi tvrtka Arquus u vlasništvu švedske grupe Volvo.

List ističe da je ugovor o isporuci vozila Ukrajini između Arquusa i francuskog ministarstva obrane u završnoj fazi. La Tribune ukazuje na to da je Francuska spremna donirati Ukrajini još šest do 12 samohodnih topova tipa Caesar, prvotno namijenjenih Danskoj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Arquus

Višenamjenski oklopni transporter Bastion 4x4 može se koristiti kao transportno vozilo ili za medicinsku evakuaciju, ali i kao mobilno zapovjedno mjesto ili pokretna radionica za popravak drugih vozila. Radi se o vozilu mase 12 tona koje može primiti dva člana posade plus osam vojnika. Bastion ima dva bočna i isto toliko stražnjih vrata te devet otvorenih prostora za pucanje, što omogućuje paljbu po ciljevima u opsegu od 360 stupnjeva.

Proizvođač ističe da se Bastion može opremiti potpornim prstenom za postavljanje oružne stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 milimetara, uz mogućnost dodatne ugradnje tri srednje strojnice, automatskog bacača granata kalibra 40 milimetara ili tri bacača dimnih granata sa svake strane. Razinu zaštite vojnika od kalibra 7,62 milimetra i rasprskavajućih mina jamči oklop NATO-va standarda STANAG 4569, a koji se može modificirati.

Motor Bastiona generira 180 konjskih snaga, operativna autonomija je 1400 kilometara, a maksimalna brzina iznosi 110 kilometara na sat. Postoji i visokomobilna inačica Bastion HM, teška 14,5 tona te s motorom od 340 'konja'. Ta je varijanta nešto dulja i šira od izvornog Bastiona i ima potpuno neovisni ovjes, za razliku od originala koji ima osovine s oprugama. Novija inačica može se pohvaliti i većom balističkom zaštitom.

Bastion je poznat po svojoj pouzdanosti, jednostavnosti, robusnosti i više od 80 posto, odnosno 3500 zajedničkih dijelova u cijeloj liniji proizvoda. Vozilo je izvorno bilo namijenjeno afričkim i azijskim zemljama koje si nisu mogle priuštiti skuplja vozila te je postiglo uspjeh, osobito na Crnom kontinentu.

U Africi ga, naime, koristi čak 15 regularnih vojski, među kojima su i ona koja po licenci proizvode američki Mack i AM General, dok ga u Europi, pored francuskih specijalnih snaga, koriste švedski specijalci. Tri vozila tog tipa nabavila je prošle godine i kosovska policija. Prema nekim izvješćima, saudijske snage koristile su Bastion u operacijama u Jemenu.