INCIDENT NAD MOREM

[VIDEO] Kineski lovac opasno se približio američkom izviđačkom zrakoplovu, manevrom izbjegnut sudar

30.12.2022 u 23:58

Bionic
Reading

Kineski vojni zrakoplov došao je na manje od tri metra od zrakoplova američkih zračnih snaga iznad Južnog kineskog mora i prisilio ga na manevre izbjegavanja sudara u međunarodnom zračnom prostoru, priopćila je američka vojska

Bliski susret uslijedio je nakon onoga što je SAD proglasio trendom sve opasnije ponašanje kineskih vojnih zrakoplova. Incident, koji je uključivao kineski borbeni avion J-11 i američki izviđački vojni zrakoplov RC-135, dogodio se 21. prosinca, objavila je američka vojska u priopćenju.

"Očekujemo da sve zemlje u indo-pacifičkoj regiji koriste međunarodni zračni prostor na siguran način i u skladu s međunarodnim pravom", dodaje se.

Glasnogovornik američke vojske rekao je da je kineski mlažnjak došao na 10 stopa (tri metra) od krila aviona, te 20 stopa od njegovog nosa, što je natjeralo američki zrakoplov na manevre izbjegavanja.

SAD je postavio pitanje kineskoj vladi o incidentu, rekao je drugi američki dužnosnik. Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, piše Guardian.

Ranije, Kina je ustvrdila da američko slanje brodova i zrakoplova u Južno kinesko more ne doprinosi miru. Američki vojni zrakoplovi i brodovi rutinski provode operacije nadzora i operiraju regijom.