KERUM PREDVODI 'ZABUŠANTE'

Vinković najaktivniji zastupnik, Karamarko govorio samo četiri puta

16.07.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Od kraja 2011. do srpnja ove godine Sabor je odradio 164 dana na plenarnim sjednicama, na kojima je raspravljeno o 682 točke dnevnog reda. Iako te brojke govore da zastupnici nisu odradili puno radnih dana u samoj sabornici, to ih nije sprečavalo da budu itekako aktivni

Prema saborskim statistikama u 7. sazivu Sabora, odnosno od kraja 2011. među najaktivnijim zastupnicima bili su oni oporbeni. Tako se za riječ najviše, čak 756 puta javio HDSSB-ov Zoran Vinković, dok je na drugom mjestu Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista sa čak 677 javljanja za riječ. Na trećem mjestu je još jedan HDSSB-ovac, Boro Grubišić (510 javljanja za riječ), kojega u aktivnosti nije omelo ni to što je jedno vrijeme proveo kao hrvatski promatrač u Europskom parlamentu. Na četvrtom i petom mjestu smjestili su se HDZ-ovci Ivan Šuker i Josip Borić, sa 509 odnosno 376 javljanja za riječ.

Što se pak tiče vladajućih, najaktivniji su HNS-ovci Petar Baranović i Srđan Gjurković na 13. i 14 mjestu, no potonji dobre statističke podatke može zahvaliti i tome što je predsjednik Odbora za financije pa često govori u ime odbora. Odmah nakon njih, na 15. mjestu smjestio se SDP-ovac Šime Lučin, koji je također predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove zbog čega često govori u ime odbora.

Sabor je radno mjesto i za nekoliko predsjednika stranaka, među kojima je najaktivniji HSS-ov Branko Hrg sa 139 javljanja za riječ, no samo nekoliko mjesta niže na tablici je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar sa 135 javljanja za riječ. Poraznu statistiku zabilježio je pak predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji se, zaključno s 19. lipnja ove godine, za riječ javio samo četiri puta. Njegova javljanja prilikom rasprave o tzv. lex Perković nisu ušla u statistiku.

Željko Kerum, s druge strane, najmanje je aktivan zastupnik. Nijednom se nije javio za riječ na plenarnim sjednicama, koje je, doduše, i pohodio možda svega nekoliko puta. Po neaktivnosti mu je pandan i SDP-ov Josip Vuković koji se također, od prosinca 2011, nijednom nije javio za riječ.

Sabor je aktivnost bilježio i po pitanju zastupničkih pitanja, koje parlamentarci mogu postavljati uživo na aktualnom satu, ali i u pisanom obliku. Tako su Hrvatski laburisti od prosinca 2011. postavili čak 788 pitanja, a slijedi ih HDZ sa 201 postavljenim pitanjem. Najmanje su Vladu i ministarstva pitali Željko Kerum i Nevenka Bečić, koji su u ime HGS-a postavili tri pitanja od prosinca 2011.

Što se pak tiče stegovnih mjera, u ovom mandatu nije bilo izbacivanja iz sabornice, no bilo je drugih kazni. Najviše ih je zaradio HDZ, čijim su zastupnicima predsjedavajući 12 puta izrekli opomenu, a pet puta oduzeli riječ. Slijedi ih SDP sa pet opomena i četiri oduzimanja riječi, dok je HDSSB, koji je u prošlom mandatu bio rekorder po stegovnim mjerama, ovaj put zaradio samo pet opomena.